România este obligată să pună pe străzi prize pentru maşini electrice, până în 2020

România, ca şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, este obligată să instaleze, în oraşe, prize pentru alimentarea maşinilor electrice, în următorii şase ani.
Economica.net - mar, 28 oct. 2014, 13:57
România este obligată să pună pe străzi prize pentru maşini electrice, până în 2020

„Statele membre se asigură, prin intermediul cadrelor lor naționale de politică, că un număr corespunzător de puncte de reîncărcare accesibile publicului este instalat până la 31 decembrie 2020, pentru a garanta că vehiculele electrice pot circula cel puțin în aglomerările urbane/suburbane și în alte zone dens populate, și, dacă este cazul, în cadrul unor rețele stabilite de statele membre”, se arată într-o directivă aprobată recent de Parlamentul European.

Textul legislativ nu impune României, şi nici vreunui alt stat membru, vreun număr de puncte publice de alimentar cu energie electrică. „Numărul acestor puncte de reîncărcare se stabilește prin luarea în considerare, printre altele, a numărului de vehicule electrice estimat a se înregistra până la sfârșitul anului 2020, prevăzut în cadrele lor naționale de politică, precum și a bunelor practici și a recomandărilor emise de Comisie. Se iau în considerare, acolo unde este cazul, necesitățile specifice legate de instalarea punctelor de reîncărcare accesibile publicului în stațiile de transport public”.

Cu toate acesta, s-a vorbit despre un necesar de 10.000 de puncte de alimentare, la nivelul anului 2020.

Cum instalarea acestor „prize” pentru maşini electrice poate fi un demers costisitor pentru orice investitor, guvernele pot oferi facilităţi. „Statele membre adoptă de asemenea, în cadrele lor naționale de politică, măsuri de încurajare și facilitare a instalării punctelor de reîncărcare neaccesibile publicului” scrie în directivă.

Operatorii punctelor de încărcare trebuie să aibă posibilitatea de a achiziţiona energie de oriund de pe piaţa, cu acordul furnizorului. Posesorii de automobile electrice au posibilitatea, cel puţin legal, să încheie un contract pe termen lung, pe baza căruia să-şi poată încărca bateria maşinii în reţeaua de „prize” a operatorului, dar opratorul este obligat să ofere şi posibilitatea încărcării ad-hoc, fără vreun contract, aşa cum se face acum în mod obişnuit la orice benzinărie.

La finalul anului trecut, în România erau 50 de automobile electrice, şi doar două prize de alimentare, una în Bucureşti şi una în Braşov. Mai mulţi producători au şi în ofertele pentru România maşini electrice, iar cea mai ieftină pare a fi Renault Twizy, care costă 7.000 de euro. Mai găsiţi Mitsubishi iMiev, Smart forTwo sau Opel Ampera.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...