Piaţa de capital românească rămâne la marginea lumii, alături de Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina şi Zimbabwe

Piaţa de capital românească, organizată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a ratat intrarea în acest an pe lista scurtă pentru promovarea din categoria pieţelor de frontieră, de importanţă marginală, în cea a pieţelor emergente. Pe o piaţă emergentă, acţiunile companiilor româneşti ar avea acces la resurse de finanţare de peste o sută de ori mai mari. Pe harta pieţelor de frontieră, prea puţin atractive şi vizitate doar de investitorii curajoşi, România este „vecină” cu pieţe ca Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina şi Zimbabwe.
Adrian N. Ionescu - lun, 15 iun. 2015, 20:58
Piaţa de capital românească rămâne la marginea lumii, alături de Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina şi Zimbabwe

Cu tranzacţii zilnice de circa şapte milioane de euro în medie, Bursa României nu s-a calificat nici măcar pentru a fi cercetată, pe o listă scurtă,  în vederea promovării în categoria pieţelor emergente, în ciuda marilor speranţe nutrite de oficialii pieţei.

În schimb, s-a calificat Karachi Stock Exchange (Pakistan), care are o lichiditate zilnică de aproape 20 ori mai mare decât Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Calificarea în acest an pe „lista scurtă” a MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume, este pasul preliminar spre promovarea unei pieţe în categoria pieţelor „emergente”, din cea a pieţelor „de frontieră”. Bursele emergente se află în vizorul celor mai multe şi mai mari fonduri de investiţii, cu active de peste 100 de ori mai mari decât fondurile care îşi încearcă norocul pe pieţele de frontieră, urmărite de investitori cu active de circa 12 miliarde de dolari.

România se află, ca piaţă de frontieră, pe aceeaşi hartă cu ţări care au ieşit din război nu demult (precum cele ex-iugoslave), sau care sunt în război (deşi nu oficial, ca Ucraina, Liban, sau Palestina, care nici măcar nu are un regim de stat independent).

Cele mai multe pieţe de frontieră sunt încă în aşa zisa „lumea a treia”, a ţărilor nedezvoltate ca Bangladesh, Borswana, Ghana, Zimbabwe, Sri Lanka, Vietnam (v. Kmarket pentru lista completă).

Clasificarea MSCI se face în funcţie de dimensiunea pieţei (capitalizarea – valoarea de piaţă a companiilor listate), de sustenabilitatea creşterii pieţei, de lichiditatea pieţei (valoarea tranzacţiilor şi volumul de acţiuni aflate în liberă circulaţie – free float) şi de accesibilitatea bursei (de cât de uşor se pot face şi deconta tranzacţiile).

„O promovare la o categorie superioară va avea loc numai dacă va fi văzută ca fiind ireversibilă”, scriu analiştii casei de brokeraj Intercapital Invest în raportul lor săptămânalul Puls Capital.

Marile listări din ultimii doi ani Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG) şi Electrica (EL) creat condiţiile, dar nu a fost suficiente pentru ca BVB să fie promovată.

Pentru a deveni piaţă emergentă, BVB trebuie să găzduiască tranzacţiile a cel puţin trei companii care să îndeplinească simultan trei condiţii: să aibă o capitalizare de peste 1,26 miliarde de dolari (valoare de piaţă a companiilor listate la cotaţiile curente), să aibă acţiuni în circulaţie liberă în valoare de 630 milioane de dolari (capitalizarea free – float), iar lichiditatea acţiunilor să stea peste un prag de 15% al raportului dintre valoarea tranzacţiilor şi capitalizarea free-float, cel puţin 12 luni.

Nu mai puţin importante sunt criteriile calitative de accesibilitate, care sunt verificate prin consultarea investitorilor străini. Aceştia spun dacă piaţa respectivă este deschisă „semnificativ” la proprietatea străină, dacă intrarea şi ieşirea fluxurilor de bani este „semnificativ” uşoară sau dacă structura operaţională este eficientă şi stabilă. 

Bursa din Pakistan, promovată în acest an pe lista scurtă a MSCI, are peste 580 de companii listate cu o capitalizare totală de peste 65 miliarde de dolari şi un rulaj zilnic de peste 140 milioane de dolari. Bursa de la Bucureşti are o capitalizare de circa 35 de miliarde de dolari (inclusiv companiile străine şi cele de pe defuncta piaţă Rasdaq), dar rulajul mediu zilnic nu ajunge la opt milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...