România riscă penalizări europene pentru modul în care transpune Directiva privind combaterea spălării banilor – Mureşan

Întârzierea de către Parlament şi Guvern a transpunerii în legislaţia naţională a Directivei europene privind combaterea spălării banilor va duce la penalizări împotriva României din partea Curţii de Justiţie a UE, avertizează europarlamentarul Siegfrid Mureşan.
Economica.net - mar, 25 sept. 2018, 12:02
România riscă penalizări europene pentru modul în care transpune Directiva privind combaterea spălării banilor - Mureşan

El susţine că forma adoptată de Senat a documentului prin care se elimină referirea la „persoanele expuse politic” va atrage, de asemenea, sancţiuni la nivel european.

„Directiva privind combaterea spălării banilor trebuie transpusă în legislaţia naţională deja de 15 luni. Din cauză că Guvernul şi Parlamentul nu au adoptat noua directivă nici până în prezent, ţara noastră va fi, cel mai probabil, penalizată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu aproximativ 3 milioane de euro. Mai mult, Senatul, care s-a trezit după 15 luni să adopte proiectul de lege de transpunere şi să-l trimită Camerei Deputaţilor, a eliminat un articol esenţial al directivei din documentul adoptat. Este articolul care face referire la ‘persoanele expuse politic’. Practic, directiva solicită măsuri de precauţie suplimentare în situaţiile în care sunt implicaţi oamenii politici ori cu alte funcţii importante în stat”, afirmă Siegfrid Mureşan, marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, niciun politician onest nu trebuie să se teamă de prevederea Directivei, privindu-i pe cei implicaţi în politică.

„Senatorul Robert Cazanciuc spune că această prevedere poate duce la abuzuri. Eu spun că niciun politician onest nu trebuie să se teamă de abuzuri în baza acestui articol. Directiva este deja transpusă în majoritatea statelor membre. De ce politicienii din celelalte ţări nu se tem şi doar politicienii PSD – ALDE? Consecinţele eliminării acestui articol sunt următoarele: Curtea de Justiţie s-ar putea să nu considere transpusă în totalitate aceasta directivă. Or, fiecare zi în care aceasta directivă nu e transpusa în totalitate înseamnă creşterea penalităţilor. Senatul îşi asumă riscul de amenzi suplimentare pentru că politicienii PSD şi ALDE se tem de prea multă transparenţă fiscală „, mai afirmă Mureşan.

Senatul a adoptat luni o propunere legislativă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu amendamente admise.

Proiectul a fost adoptat cu 79 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 13 abţineri.

De asemenea, a fost supus votului plenului raportul comun de admitere a proiectului cu amendamente admise, în condiţiile solicitării reprezentantului Executivului de adoptare a variantei iniţiale aprobate prin OUG, pe motiv că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului prin transpunerea unei Directive UE. S-au înregistrat 81 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi 12 abţineri.

„Fiind vorba de transpunerea Directivei UE, nu susţinem amendamentele admise din raportul celor două comisii”, a precizat oficialul Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...