România intră în top 50 cele mai bune ţări pentru începerea unei afaceri – Banca Mondială Doing Business 2015

România ocupă, în 2014, locul 48 din 189 de ţări în clasamentul 'Doing Business 2015' elaborat de Banca Mondială, cu un punctaj total de 70,22 puncte. Anul trecut, România ocupa locul 50 în acest clasament, cu 68,48 puncte.
Economica.net - mie, 29 oct. 2014, 07:50
România intră în top 50 cele mai bune ţări pentru începerea unei afaceri - Banca Mondială Doing Business 2015

Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere. Raportul nu acoperă însă domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomică sau corupţia. Banca Mondială precizează că raportul din acest an utilizează noi date şi metodologii în trei domenii: soluţionarea insolvenţei, protecţia acţionarilor minoritari şi obţinerea de credit, scrie Agerpres.

Raportul Doing Business 2015 complet, aici

Topul Doing Business 2015 – Banca Mondială, aici

Anul trecut, România ocupa locul 50 în acest clasament, cu 68,48 puncte.

‘Vrem ca oamenii să fie conştienţi că aceasta este un raport diferit şi că măsurăm noi domenii pe care nu le-am măsurat înainte. Doing Business se referă, în mare parte, la eficienţa reglementărilor, cât de rapid, ieftin şi simplu este să finalizezi o tranzacţie. Însă acum începem să măsurăm şi calitatea reglementărilor. Din acest motiv, raportul din acest an nu poate fi comparat în mod direct cu cel de anul trecut’, a declarat Rita Ramalho responsabilă pentru proiectul Doing Business.

Potrivit celei de-a 12-a ediţii a raportului ‘Doing Business 2015’, elaborat de Banca Mondială (BM) şi lansat la Washington,
România a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătăţire a facilităţilor pentru plata taxelor, în anii 2013/2014.

Guvernul a dezvoltat un sistem electronic pentru depunerea şi plata taxelor, conform indicatorilor din raportul ‘Doing Business’. Sistemul a fost lansat în 2010 dar în ultimii doi ani plata online a taxelor şi a contribuţiilor a devenit posibilă prin utilizarea cardurilor bancare şi a fost gradual adoptată de comunitatea de afaceri. Până în ianuarie 2013, majoritatea firmelor îşi plăteau taxele online.

În ceea ce priveşte demararea unei afaceri, România se află pe locul 38 din 189 de ţări, cu 22 de locuri mai sus decât în 2013. Conform indicatorilor din raportul ‘Doing Business’, în România este nevoie de 8 zile şi de îndeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri.

Raportul citat arată că în 2013/2014 la nivel mondial au fost adoptate 31 de reforme prin care plata taxelor de către firme devine mai uşoară sau mai puţin costisitoare. Cel mai mare număr – nouă reforme – se înregistrează în Europa şi Asia Centrală, iar cea mai semnificativă reformă o reprezintă introducerea sau îmbunătăţirea sistemelor electronice pentru depunerea şi plata taxelor. 13 state au implementat astfel de schimbări, inclusiv România, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Mongolia, Tadjikistan şi Ucraina, se arată în documentul elaborat de Banca Mondială.

Din cele 189 de ţări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziţie în ierarhia statelor unde este cel mai uşor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă şi Hong Kong. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca (4), Norvegia (6), Marea Britanie (8), Finlanda (9), Suedia (11), Islanda (12), Irlanda (13) şi Germania (14). Pe ultimele locuri ale clasamentului se află trei ţări africane (Eritreea, Libia, Republica Centrafricană).

În ultimul an, guvernele din întreaga lume au continuat să implementeze reforme ample, menite să îmbunătăţească reglementările pentru antreprenorii locali. Economiile care şi-au îmbunătăţit eficienţa procedurilor de reglementare şi şi-au întărit instituţiile legale care sprijină întreprinderile şi comerţul sunt mai bine pregătite pentru a stimula creşterea economică şi dezvoltarea, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...