România va solicita Bruxelles-ului deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar

România va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene. 
Economica.net - Dum, 05 iun. 2016, 11:26
România va solicita Bruxelles-ului deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar
Acest subiect va fi „tranşat” de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, care se vor întâlni cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vyentis Andriukaitis. 

„Obiectul întâlnirii cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară este pesta porcină clasică, pentru că sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Producătorii români sunt nemulţumiţi pentru că în prezent România se află în anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite să exporte porci vii nu doar în UE ci şi în ţări terţe. Practic, orice restricţie ai la nivel european foloseşte şi altora ca să te scoată de pe piaţă. Ei cumpără, dar la un preţ mai mic.Tocmai de aceea vreau să discut cu oficialul european să vedem ce mai e de făcut şi să-i dăm drumul, pentru că există potenţial suficient pentru export”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Potrivit acestuia, discuţiile cu comisarul european vor viza şi măsurile luate de România în privinţa unor boli care evoluează în apropiere de graniţele ţării, respectiv a pestei porcine africane şi a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum şi despre sistemului de ecarisare. 

„Pe de altă parte, avem ameninţarea cu pesta porcină africană şi vreau să transmit oficialilor europeni măsurile pe care le-am luat pe situaţia cu Ucraina şi cu Moldova. De asemenea, vor mai fi discuţii şi pe ecarisare şi pe dermatoza nodulară la bovine, unde vreau să solicit sprijin tehnic şi unde se poate şi financiar”, a precizat ministrul Agriculturii. 

În context, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a subliniat că Autoritatea a solicitat săptămâna trecută în Comitetul Veterinar Permanent trecerea României pe anexa I a Deciziei europene, iar obiectivul asumat a fost ca în două luni să putem ieşi cu porcii vii la export. 

„Solicitarea de trecere pe anexa I am făcut-o deja încă de săptămâna trecută în Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală şi în principiu sunt de acord cu modificarea anexei în privinţa României de a exporta porci vii în spaţiul comunitar şi nu numai. Obiectivul nostru pe care ni l-am asumat este ca în două luni să ieşim la export, pentru că am demonstrat Comisiei că am făcut şi program de supraveghere şi prelevare de probe. Ulterior, după ce vom obţine de la CE acest acord, România va notifica şi la OIE, ceea ce permite ca după 70 de ani, România să recâştige dreptul de a face export şi cu animale vii dar şi cu carne”, a declarat pentru AGERPRES Radu Roatiş. 

În ceea ce priveşte pesta porcină africană, şeful ANSVSA a menţionat că va exista o discuţie cu comisarul european referitoare la întărirea supravegherii la graniţe, urmând să propună o trilaterală, peste două săptămâni, pentru a se verifica şi din punct de vedere tehnic măsurile luate de Ucraina şi Moldova. 

„Pe dermatoza nodulară avem deja un număr crescut de focare în Bulgaria, boală care s-a dus acum către Serbia. Aici avem şansa noastră cu bariera naturală, cu Dunărea, dar oricum trebuie să fim pregătiţi. Vom face o simulare la nivel naţional în aceste sens şi vrem să invităm şi reprezentanţi din zona tehnică a Comisiei. De asemenea, vrem să solicităm CE să avem un stoc de vaccin, care să fie pus la dispoziţie în 48 de ore de la apariţia primului caz, dacă se va întâmpla acest lucru. Practic, vrem să fim pregătiţi cu tot ceea ce trebuie. Totul este prevenţie”, a spus Radu Roatiş. 

Crescătorii de porci din România susţin că sectorul se află într-o situaţie disperată, fără precedent, din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa, numai în ultimul an pierderile fiind de peste 40 de milioane de euro. 

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România avea la finele anului 2015 aproximativ 4,92 milioane de porci, fiind pe locul nouă în Uniunea Europeană. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci. 

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. 

În ceea ce priveşte situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease), datele ANSVSA arată că la finele lunii mai erau confirmate în Grecia 46 de focare, în Bulgaria – 117 focare, în Macedonia – 21 de focare şi în Turcia – 17 focare. 

De asemenea, Rusia a notificat, în seara zilei de 30 mai, primul focar, la Krasnodar, în apropierea Mării Negre, iar originea bolii din această ţară ar putea fi Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...