Românii plătesc anual 150 de milioane de euro pe taxele suplimentare percepute de companiile aeriene

Taxă pe bagaj, taxă pentru loc, taxă pentru bebeluş, taxă de administrare, tot felul de comisioane, produse ieftine vândute la preţuri mari la bordul avionului, toate acestea aduc bani frumoşi companiilor aeriene din întreaga lume. Anul trecut, această sumă a depăşit 38 de miliarde de euro.   
Andrada Ghira - mar, 21 iul. 2015, 23:08
Românii plătesc anual 150 de milioane de euro pe taxele suplimentare percepute de companiile aeriene

Încasările companiilor aeriene din veniturile suplimentare cresc vertginos de la an la an, arată un raport al companiei de consultanţă IdeaWorks. Astfel, pentru anul 2014 se înregistrează o creştere cu 21%, la 31,8 miliarde de dolari. 

Din totalul veniturilor, companiile low-cost fac cei mai mulţi bani, iar de patru ani încoace, topul este dominat de compania americană Spirit. Din veniturile totale, 38,7% reprezintă venituri din taxele suplimentare. Locul doi este ocupat de Wizz Air, cu 33,7%, urmată de Allegiant cu 32,4%. Gigantul Ryanair ocupă locul patru, cu 24,6%. 

Wizz Air, care a transportat cei mai mulţi pasageri de pe aeroporturile din România încasează suplimentar 32 de euro/pasager. Calculat la numărul de pasageri transportaţi anul trecut, de 3,9 milioane, Wizz Air face în România 125 milioane de euro din aceste taxe suplimentare. Vezi AICI lista cu taxele Wizz Air. 

Ryanair, care a încheiat anul financiar la data de 31 martie 2015, a realizat venituri suplimentare de 1,39 miliarde de euro. La totalul de 90,6 pasageri transportaţi, reiese că Ryanair câştigă în medie 15,3 euro per pasager. Dacă luăm în calcul faptul că în 16 luni de activitate în România,compania a transportat 500.000 de pasageri de pe aeroportul din Otopeni, Ryanair a încasat 7,65 milioane de dolari euro. Vezi AICI lista cu taxele Ryanair. 

Lufthansa Group, din care fac parte companiile Lufthansa, Austrian Airlines, Germanwings şi SAS, a încasat taxe suplimentare de la pasagerii transportaţi în/dinspre România de circa 21,2 milioane de euro, potrivit calculelor ECONOMICA.NET pe baza datelor disponibile. Tarom şi Blue Air nu fac publice, detaliat, rezultatele financiare.

Ce companii fac cei mai mulţi bani din taxe

Topul companiilor este similar celui de anul trecut, cu uşoare modificări. Operatorul american United se află pe prima poziţie cu 5,86 miliarde de dolari, urmat de American şi US Airways, care au fuzionat, cu 4,65 miliarde de dolari. Locul trei este ocupat de Delta Airlines, cu 3,2 miliarde de dolari, în creştere de la 3 miliarde de dolari în 2013. 

Dintre companiile europene, Air France/KLM se află pe poziţia a patra, cu peste două miliarde de dolari, urmată de gigantul low-cost Ryanair, cu 1,9 miliarde de dolari. Locul şapte este adjudecat de Lufthansa Group, cu 1,6 miliarde de dolari, urmat de easyJet, cu 1,4 miliarde de dolari.

Cardul co-branded al American cu Citibank a adus companiei venturi de 624 milioane de dolari, veniturile Delta Airlines din programul Comfort Plus au crescut cu 18%, la 350 de milioane de euro, iar programul Rapid Rewards al companiei Southwest aduce anual venituri de aproape 400 de milioane de dolari. 

Lufthansa şi-a majorat veniturile din programul Miles&More la peste  200 de milioane de dolari. 

În mare parte, companiile de linie taxează pasagerii pentru meniuri a la carte, pentru mai mult spaţiu pentru picioare, dar şi pentru bagaje. Însă cea mai mare parte din bani vin din programele de fidelizare, iniţiate în parteneriat cu instituţiile financare. 

Din analiza a 63 de companii aeriene reiese că operatorii câştigă în medie 17,5 dolari, cu 8,5% mai mult decât rezultatele pe 2013. 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...