Românii şi-au dublat investiţiile în 5 ani;suntem pe locul II din 14 pieţe analizate

Investitorii pe piaţa de capital şi-au dublat, în euro, investiţiile, în cinci ani, randamentul brut fiind de 97%, din 14 pieţe analizate România situându-se pe locul al doilea din acest punct de vedere, a declarat sâmbătă, la Forumul investitorilor individuali, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. 
Economica.net - sâm, 18 mart. 2017, 09:58
Românii şi-au dublat investiţiile în 5 ani;suntem pe locul II din 14 pieţe analizate

„Românii şi-au dublat, în euro, investiţiile în cinci ani. Randamentul este de 97% în euro, luând în calcul şi dividendele. Am analizat 14 indici regionali, i-am transformat în euro, conform datelor Bloomberg, şi comparăm mere cu mere, fiindcă degeaba comparăm zloţi cu lei, cu coroane ceheşti, cu forinţi şi cu euro. (…) Noi suntem o piaţă atipică. Este în avantajul dumneavoastră ca investitori faptul că noi avem dividende foarte mari. Dintre cele 14 pieţe analizate, indici principali, suntem pe locul doi în cinci ani de zile: 97%, aproape dublare, în euro, în ultimii cinci ani. Am depăşit Germania, indicele DAX, am depăşit Ungaria, am depăşit Franţa, şi din aceşti indici, doar România, Croaţia şi Germania au avut permanent randamente pozitive an de an, ceea ce nu este puţin lucru. Când am comparat România cu Polonia şi am spus 6-0, am zis că ne-au bătut la fotbal rău de tot. (…) La rulaj bat întreaga Europă. Volumul rulajului pe bursa din Varşovia, dacă adunăm volumul rulajului pe bursa din Viena, plus, Budapesta, plus Praga, plus Bucureşti, plus Sofia, plus Zagreb plus ce vreţi dumneavoastră , tot nu îi ajungem. Îi bat pe toţi la rulaj. La randament au avut doar 15%. Noi 97%”, a explicat Anghel.

Acesta a subliniat că pentru investitori ceea ce contează foarte mult este randamentul şi nu rulajul bursei.

„Pentru investitori sau potenţiali investitori, ce contează foarte mult, în opinia mea, ar fi randamentele. Faptul că rulajul variază în jur de, undeva, 8 milioane euro zilnic nu cred că vă interesează atât de mult pe dumneavoastră ca persoane fizice investitori în această piaţă de capital. Ce vă interesează cel mai mult este cât câştigaţi. De asemenea, este important de comparat mere cu mere, ar fi bine să comparăm nu doar evoluţia acţiunilor, ci să adăugăm şi dividendele, fiindcă dumneavoastră câştigaţi inclusiv dividende, şi aici vă recomand să urmăriţi indicele BET-TR, care include dividendele. Exemplul cel mai bun: anul trecut preţul acţiunilor a crescut, la indicele BET, al principalelor 10 companii, creşterea preţului a fost de undeva la 1,5%. Dar, dacă adunăm dividendele, care sunt, conform unor analişti, printre cele mai ridicate din lume, ajungem undeva la 10% randament, brut. Din acesta se scad o serie de costuri. De asemenea, este foarte important de analizat cu atenţie pe termen mai lung. De foarte multe ori ştirile negative se vând foarte bine şi de foarte multe ori presa, când a scăzut BET cu 0,5%-1%, comentează acest lucru. Rareori se comentează că acel indice a crescut cu 0,8%-1%. Aceste volatilităţi sunt cumva normale în piaţa de capital”, a mai spus preşedintele BVB.

Acesta a subliniat că în momentul de faţă valoarea acţiunilor a depăşit-o pe cea de dinainte de criză, investiţia pe bursă reprezentând o alternativă mai bună de plasament decât cea în imobiliare.

„În acest moment, acţiunile au depăşit valoarea lor înainte de criză. Practic, au recuperat acest nivel, ca preţ. Trebuie să nu uităm să adăugăm dividendele, ceea ce arată că a fost o investiţie bună. Preţul apartamentelor, dacă ne uităm, încă nu a recuperat nivelul de dinainte de criză. Practic, investiţiile în acţiuni au reprezentat o alternativă mult mai bună de plasament”, a spus Anghel.

El a semnalat că dividendele vor rămâne la un nivel relativ ridicat în următorii ani. Astfel dacă se discută de un dividend mediu de 7%, se poate considera că este o investiţie cu un capital protejat de până la 7%.

„Dacă preţul acţiunii ar scădea undeva până în 7%, dividendul mi-ar acoperi acest lucru, practic nu aş pierde ca investitor. Evident, dacă acest dividend rămâne consistent şi în anii următori. Dacă am o scădere de 15% a preţului acţiunii este altceva. Dar dacă am scădere de 1%, dividendul mă aduce la plus. Trebuie să privim randamentul luând în calcul dividendul”, a explicat oficialul BVB.

Pe de altă parte, Lucian Anghel a menţionat că sunt discuţii pentru reducerea cu 12,% a taxelor variabile pe care bursa le percepe pe piaţa regular, pentru a putea muta o parte din tranzacţiile de pe piaţa Deal.

„A fost o serie de discuţii. Propunem o reducere de până la 12,5% a taxelor variabile pe care bursa le percepe asupra pieţei regular. Încercăm să facem o diferenţă şi mai mare între tranzacţiile deal şi piaţa Regular, să aducem piaţa Deal să fie mai scumpă şi piaţa Regular să fie şi mai ieftină astfel încât să putem să mutăm o parte din tranzacţiile Deal pe piaţa Regular. Evident, ca şi investitorii din retail să aibă acces la această piaţă. Plus că ne apropiem de best practice din regiune. Suntem în proces de upgradare a pieţei. În continuare încercăm să reducem aceste costuri pentru piaţă”, a mai spus Lucian Anghel.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...