Românii ţin 55 miliarde lei în depozite pe termen scurt, iar aceşti bani nu produc nimic – fonduri de investiţii

Românii ţin peste 55 miliarde de lei în depozite pe termen foarte scurt, cu scadenţa de o zi, iar aceşti bani nu produc beneficii consistente pentru deponenţi sau economie, susţin reprezentanţii celor mai mari fonduri de investiţii din România care au participat la evenimentul 'Primăvara Investiţională', organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 16:11
Românii ţin 55 miliarde lei în depozite pe termen scurt, iar aceşti bani nu produc nimic - fonduri de investiţii

‘Anul trecut au crescut depozitele populaţiei şi aproape 15 miliarde de lei s-au dus în plus în depozite overnight. Banii aceia nu produc suficient pentru client şi aproape zero pentru economie, deci nimeni nu are de câştigat,’ a declarat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

Potrivit comunicatului, administratorii de fonduri de investiţii au mai afirmat că educaţia financiară deficitară reprezintă unul dintre motivele care explică apetenţa românilor pentru depozite, în detrimentul plasării economiilor în fonduri de investiţii, piaţa de capital sau alte instrumente financiare.

‘În afară de stocul de depozite, trebuie să ţinem cont că peste 90% din banii investiţi stau în cvasi-depozite, acele fonduri de obligaţiuni care aduc mai mult decât un depozit bancar, însă pe termen lung, spre deosebire de acţiuni, nu pot capta cre?terea economică’, a afirmat Dragoş Manolescu, directorul general adjunct al OTP Asset Management.

La rândul său, Aurel Bernat, director general adjunct la BT Asset Management, a precizat că la obligaţiuni, majoritatea clienţilor se gândesc că acestea sunt asemănătoare sau identice cu depozitele bancare.

‘Cu toate acestea, puţini iau în calcul potenţiala fluctuaţie ce ar putea apărea în cazul creşterii de dobândă. Uitându-mă la nivelul dividendelor şi obişnuinţei clienţilor de a privi de la bun început acţiunile ca fiind volatile, cred că acţiunile nu reprezintă un risc mare. Atâta timp cât clientul înţelege riscul şi şi-l asumă, avem potenţial de creştere’, a mai arătat Bernat.

Potrivit lui Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, dacă ar câştiga mâine 100.000 de euro, primele investiţii ale românilor ar fi într-o afacere (15,5%), în călătorii (15,1%) sau în imobiliare (14,2%). Doar 1,5% dintre români şi-ar plasa banii într-un fond de investiţii.

Clienţii au motive să investească mai mult în acţiuni în acest an, mai ales datorită dividendelor, spun administratorii fondurilor de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...