Romgaz este obligat să dea în judecată ceilalţi producători de gaze, furnizorii, ANRE, Transgaz şi pe propriii angajaţi

Romgaz este obligat să dea în judecată ceilalţi producători de gaze din România, furnizorii de pe această piaţă, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), transportatorul de gaze Transgaz, precum şi pe propriii săi angajaţi, pentru a pune în practică o decizie a Curţii de Conturi, se arată într-un document al companiei.
Economica.net - mar, 06 iun. 2017, 11:46
Romgaz este obligat să dea în judecată ceilalţi producători de gaze, furnizorii, ANRE, Transgaz şi pe propriii angajaţi

Potrivit documentului semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie, Dumitru Chisăliţă, Romgaz propune acţionarilor achiziţia de servicii de consultanţă juridică, întrucât, conform unei decizii a Curţii de Conturi, trebuie să recupereze sume de bani de la mai multe companii sau instituţii cu care a relaţionat pe piaţa gazelor.

Astfel, în urma unui control efectuat în 2016, Camera de Conturi Sibiu a dispus ‘repartizarea contravalorii ieşirilor din evidenţă reprezentând abandonarea unor lucrări de investiţii aferente unor sonde de explorare pentru care nu s-au confirmat rezerve exploatabile’, ‘identificarea cantităţilor de gaze naturale livrate pe piaţa reglementată peste cantitatea pe care era obligată să o livreze pentru fiecare client, stabilirea prejudiciului rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare de pe piaţa reglementată şi cel de pe piaţa liberă, aferent cantităţii de gaze livrate în plus pe piaţa reglementată şi recuperarea acestuia’.

De asemenea, Curtea de Conturi a cerut stabilirea prejudiciului privind contravaloarea biletelor de avion decontate nejustificat de salariaţii care au beneficiat de bilete de odihnă şi tratament în afara ţării şi recuperarea acestora; stabilirea prejudiciului creat prin plăţile nelegale aferente contractelor de asistenţă juridică încheiate cu nerespectarea prevederilor legale; identificarea tuturor situaţiilor de plată aferente lucrărilor de investiţii, prin care au fost acceptate în nod eronat sume; identificarea plăţilor nejustificate reprezentând sporul acordat pentru lucrul sistematic peste programul normal de lucru.

Romgaz trebuie să ducă la îndeplinire decizia Curţii de Conturi până la 15 decembrie 2017, în caz contrar putând exista consecinţe penale. Aceasta chiar dacă Romgaz consideră că aceste constatării ale auditorilor sunt lipsite de fundament şi a atacat pe toate căile legale posibile decizia Curţii.

‘Aducerea la îndeplinire a măsurilor presupune formularea de acţiuni împotriva: celorlalţi producători de gaze naturale; furnizorilor de gaze naturale; reglementatorului din domeniu, în speţă ANRE; transportatorului, în speţă SNTGN Transgaz SA; propriilor salariaţi’, se precizează în documentul citat.

Consecinţa va fi ‘iniţierea unui demers judiciar cu implicaţii uriaşe, cu o multitudine de pârâţi’. Totodată, iniţierea unor demersuri în instanţă împotriva propriilor angajaţi înseamnă demararea a aproximativ 900 de dosare litigioase, mai arată Consiliul de Administraţie al Romgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...