Romgaz: Rezervele de gaze vor aduce companiei venituri nete de 16,7 miliarde de dolari

Romgaz are rezerve dovedite şi probabile de gaze care îi vor aduce venituri nete de 16,7 miliarde de dolari, potrivit scenariului de bază din raportul de evaluare a resurselor companiei, elaborat de firma americană DeGolyer and MacNaughton.
Economica.net - lun, 21 oct. 2013, 10:42
Romgaz: Rezervele de gaze vor aduce companiei venituri nete de 16,7 miliarde de dolari

La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete dovedite de gaze de 62 de miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,1 miliarde de metri cubi de gaze.

Consultanţii au precizat că, la evaluarea acestor rezerve, au luat în calcul o gamă de preţuri pentru consumatorii rezidenţiali şi non-rezidenţiali, dar şi faptul că piaţa va fi complet liberalizată în 2019 pentru rezidenţiali şi în 2015 pentru non-rezidenţiali. Pentru clienţii rezidenţiali (casnici), preţul pleacă de la 144 de dolari pe mia de metri cubi în prezent, până la 363 de dolari la momentul liberalizării pieţei, în 2019, după care rămâne la acest nivel. Pentru clienţii non-rezidenţiali (industriali), preţul este acum 178 de dolari pe mia de metri cubi şi ajunge la 363 de dolari în 2015, după care continuă tot la acest nivel. În medie, ponderând valorile de pe piaţa casnicilor şi de pe cea a industriei, preţul la care Romgaz vinde gazele este acum 168 de dolari pe mia de metru cubi şi va ajunge la 255 dolari în 2014, la 309 dolari în 2015, 321 dolari – 2016, 336 dolari – 2017, 354 dolari – 2018 şi la 363 de dolari pe mia de metri cubi în 2019.

Acestea sunt datele din scenariul de bază. În schimb, scenariul care a luat în calcul cele mai mici preţuri posibile la gaze prevede venituri nete de 13,1 miliarde de dolari pentru rezervele dovedite şi probabile ale Romgaz, în timp ce scenariul cu preţurile cele mai mari prevede venituri nete de 21,8 miliarde de dolari aferente acestor rezerve.

Romgaz operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România, care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore (pe uscat).

‘Zăcămintele de gaze naturale situate în bazinul Transilvania, care asigură mai mult de 90% din producţia curentă a Societăţii sunt epuizate în procente cuprinse între 55% şi 85%. Societatea urmăreşte în prezent extinderea sau obţinerea unor noi licenţe de explorare şi/sau exploatare. În 2012, cheltuielile de capital ale Societăţii pentru explorare şi producţie au fost de 519 milioane de lei, suma investită în principal în activităţi de cercetare şi explorare’, se arată în prospectul de listare la bursă a Romgaz.

De asemenea, în prospect se mai precizează că redevenţele plătite statului român de către companiile petroliere care extrag petrol şi gaze ar putea creşte cu 25% – 40% din 2014. Autorii documentului precizează că aceasta este o informaţie care a apărut în presă, însă atrag atenţia că ‘nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc’.

‘Redevenţa pentru producţia de gaze naturale este plătită trimestrial şi în prezent se situează între 3,5%-13%. Au existat speculaţii în presă privind faptul că Guvernul ar putea creşte valoarea redevenţei privind gazele naturale produse în baza oricărui contract nou de concesiune agreat la data de sau ulterior datei de 1 ianuarie 2014 până la 25% – 40%. În prezent, Societatea plăteşte 3% din venitul brut din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale. Redevenţele cu privire la activităţile de înmagazinare pot creşte de asemenea în scurt timp. Nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc şi că în cazul în care va avea loc, activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele Societăţii nu vor fi afectate’, potrivit documentului citat.

Oferta publică iniţială de acţiuni a Romgaz începe marţi, 22 octombrie, ca urmare a aprobării prospectului de ofertă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în data de 18 octombrie, a anunţat luni Romgaz.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...