Rompetrol Rafinare, profit net consolidat de aproape 22 de milioane de dolari, în scădere cu 62%

Rompetrol Rafinare a încheiat anul 2017 cu un rezultat net consolidat în valoare de 21,925 milioane de dolari, în scădere cu 62%, faţă de cel obţinut în 2016, care s-a situat la 57,145 milioane de dolari, potrivit rezultatelor companiei, remise joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 15 feb. 2018, 18:16
Rompetrol Rafinare, profit net consolidat de aproape 22 de milioane de dolari, în scădere cu 62%

Rezultatul companiei, de aproape 22 de milioane de dolari, a fost realizat pe fondul unor recorduri istorice de producţie înregistrate atât de rafinăria Petromidia Năvodari, cât şi de rafinăria Vega Ploieşti.

‘Rafinăria Petromidia a atins anul trecut un nou record istoric de procesare de la înfiinţarea platformei industriale (1979) de circa 5,66 milioane tone (16.800 tone pe zi), mai mare cu 5% faţă de nivelul atins în 2016. Principalii parametrii tehnologici şi operaţionali au atins niveluri record, cum ar fi cantitatea de benzină auto produsă de rafinărie (1,46 milioane tone) sau cea de motorină (2,74 milioane tone), dar şi cea de propilenă – 133.000 tone. Performanţele constante ale companiei, atât cele operaţionale, cât şi cele financiare, demonstrează încă odată că investiţiile susţinute de KMG Internaţional şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, de peste 1,4 miliarde dolari de la preluarea afacerii, au transformat acest business într-unul competitiv, dinamic şi sustenabil’, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Profitul operaţional consolidat EBITDA s-a ridicat anul trecut la 210,725 milioane de dolari (186,548 milioane de dolari în 2016), în creştere cu 13%, iar cifra de afaceri brută a companiei a depăşit valoarea de 4,151 miliarde de dolari, în urcare cu 16% comparativ cu cea consemnată anul precedent, respectiv 3,566 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al Rompetrol Rafinare.

Rezultatele financiare ale companiei au fost influenţate pozitiv şi de creşterea cu 20% a marjei brute de rafinare faţă de nivelul din 2016, precum şi de programele de optimizare a proceselor de producţie.

Exporturile realizate de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat în 2017 la 1,34 miliarde dolari, în creştere cu 22% comparativ cu 2016, compania fiind în continuare cel mai mare exportator de produse petroliere al României. Livrările s-au realizat atât către staţiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria şi Georgia, dar şi către partenerii din regiunea Mării Negre.

Conform sursei citate, compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de peste 1,2 miliarde dolari anul trecut. De asemenea, valoarea contribuţiei la bugetul de stat a atins un nivel total de 13,7 miliarde dolari în perioada 2007 – 2017.

Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri brută s-a ridicat anul trecut la peste 3,47 miliarde dolari, în creştere cu 20% faţă de 2016, aceasta fiind influenţată de creşterea volumului produselor procesate şi vândute pe piaţa internă şi pe cea externă, precum şi de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere.

Pe fondul cantităţii record istoric de materie primă procesată, rafinăria Petromidia a obţinut un record de producţie pentru produsele albe (benzină, motorină şi jet) de 4,88 milioane tone, în timp ce indicele intensităţii energetice s-a situat la nivelul de 99,9%, indicele disponibilităţii mecanice la un nivel de 96,47%, iar disponibilitatea operaţională la nivelul de 93,3%.

Anul trecut, gradul de utilizare a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia a fost de circa 86%, nivel apropiat celui din 2016.

Cea mai longevivă unitate de procesare din România – înfiinţată în anul 1905, rafinăria Vega a prelucrat în 2017 o cantitate record de materia primă de 373.000 tone, în creştere cu 5,3% faţă de 2016. Unitatea din Ploieşti este singurul producător intern de bitum şi hexan, iar anul trecut a consemnat un record istoric privind cantitatea de bitum realizată (96.000 tone). În acelaşi timp, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a platformei Vega a fost de 113%, în urcare cu 5,65% faţă de 2016.

Pe segmentul de petrochimie, unitatea de producţie a procesat o cantitate de propilenă de 134.000 tone în 2017, mai mare cu 9% comparativ cu anul precedent, iar volumul total al materiei prime procesate s-a ridicat la 198.500 tone. De asemenea, divizia de petrochimie a produs o cantitate record de propilenă polimerizabilă – 20.000 tone şi a înregistrat cel mai scăzut indice energetic din istorie – 18,7 GJ/ tonă.

‘Rezultatele financiare au fost puternic influenţate de condiţiile de piaţă defavorabile, cu marje de petrochimie scăzute. Rompetrol Rafinare este şi unicul producător de polipropilenă din România, reuşind să-şi menţină cota de piaţă inclusiv pe categoriile secundare de produse. Strategia să dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională – zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est’, se spune în comunicat.

Cifră de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuţie s-a ridicat la peste 2,45 miliarde de dolari în 2017, în creştere cu 12% faţă de rezultatul înregistrat în 2016.

În volum, vânzările de carburanţi pe segmentul retail au crescut cu 9% în 2017 comparativ cu cele din 2016, iar pe segmentul en-gros cu 6%. Cea mai mare creştere a vânzărilor a fost înregistrată pe segmentul GPL, cu 33% în 2017 faţă de 2016.

‘Rezultatele financiare pozitive pe segmentul de distribuţie se datorează atât investiţiilor realizate de companie în dezvoltarea reţelei de staţii de alimentare cu carburant, cât şi în optimizarea proceselor pe business. De asemenea, rezultatele financiare au fost influenţate de evoluţia cotaţiilor internaţionale, exprimate în moneda de referinţă – USD. Aprecierea de 6% a leului în raport cu dolarul american din trimestrul IV 2017 a determinat o apreciere efectivă, în moneda naţională, a celor două cotaţii să fie de aproximativ 9% pentru benzină şi 14% pentru motorină’, conform documentului citat.

La finele lui 2017, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 807 puncte de comercializare, incluzând aici reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 de metri cubi.

Rompetrol Rafinare este companie membră a KMG Internaţional. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG Internaţional (54,63% – direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,69%).

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...