Roşia Montana Gold Corporation a anulat majorarea de capital de 430 mil. lei, dar continuă activitatea în România

Societatea Roşia Montană Gold Corporation, care urma să exploateze aurul de la Roşia Montană, nu şi-a putut majora capitalul social, însă activitatea firmei va continua în acest an. 
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 22:00
Roşia Montana Gold Corporation a anulat majorarea de capital de 430 mil. lei, dar continuă activitatea în România

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a decis în luna octombrie a anului trecut majorarea capitalului social cu 430 de milioane de lei, majorare la care trebuia să participe şi statul român prin Minvest Roşia Montană, care a contestat la Tribunalul Alba această decizie. 

Majorarea de capital era necesară pentru acoperirea pierderilor. RMCG a raportat pentru 2015 o pierdere de 294,2 milioane de euro, de şase ori mai mare deât pierderea înregistrată în 2014, arată datele de la Ministerul Finanţelor. 

Consiliul de Administraţie al RMGC a constatat în decembrie 2016 că „nici unul dintre acţionari nu a subscris şi plătit acţiunile nou-emise în cadrul termenului de exercitare, (…) termen care a expirat la data de 5 decembrie 2016″, se arată în hotărârea CA al RMGC. 

Astfel, toate acţiunile nou-emise au fost anulate. Apoi, pe 19 decembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a hotărât continuarea activităţii societăţii, având în vedere situaţia financiară a companiei la niveulul anului 2015 şi faptul că nivelul activului net al RMGC este sub limita de 50% din capitalul social.  

Consiliul de Administraţie va analiza care sunt opţiunile de remediere a situaţiei ce trebuie implementată până la 31 decembrie 2016, se mai arată în documentul citat. Una dintre opţiuni este de a reduce capitalul social cu o valoare cel puţin egală cu cea a pierderilor, din moment ce pierderile nu au putut fi acoperite printr-o majoare de capital. 

O măsură similară, de reducere a capitalului social, a mai fost luată şi în 2014, atunci când a fost aprobată reducerea capitalului social cu 120 de milioane de lei. 

RMGC a dat România în judecată la Washington

În 2015, Gabriel Resources, acţionarul majoritar al RMGC, a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva Romaniei. Compania canadiană susţinea că, în continuare, caută să ajungă la un acord la nivel înalt cu autorităţile române pentru a soluţiona disputa. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis să-şi protejeze drepturile şi interesele în România, şi în absenţa dorinţei autorităţilor române de a intra în dialog, compania a decis să recurgă la justiţie printr-o cerere de arbitraj. 

Compania Roşia Montană Gold Corporation intenţiona să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...