Rosneft: Nu există motive de îngrijorare în urma scăderii preţului ţiţeiului

Cel mai mare grup petrolier din Rusia, Rosneft, a anunţat vineri că scăderea preţului ţiţeiului nu reprezintă o problemă critică pentru companie şi nu există 'motive de îngrijorare', transmite Reuters.
Economica.net - vin, 17 oct. 2014, 09:26
Rosneft: Nu există motive de îngrijorare în urma scăderii preţului ţiţeiului

‘Proiectele companiei rămân viabile din punct de vedere economic la un preţ al ţiţeiului mult mai scăzut decât cel actual’, se arată în declaraţia Rosneft.

La bursa ICE Futures, în ultimele trei luni cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut cu peste 20% iar vineri se tranzacţiona cu 85,84 dolari. Joi, cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât la cea mai scăzută valoare din ultimii aproape patru ani, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora majorarea furnizărilor din SUA ar exacerba excedentul de petrol pe plan global.

Pentru acest an, Rosneft a prevăzut cheltuieli de capital de aproximativ 700 miliarde de ruble (17 miliarde de dolari) la un preţ al ţiţeiului sub 100 de dolari pe baril. Companiile petroliere ruse Rosneft şi Lukoil sunt afectate de sancţiunile introduse de SUA şi UE împotriva unor oficiali ruşi şi a unor companii ruseşti. Sancţiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, în special în domeniul exploatării şisturilor bituminoase, şi accesul la finanţarea pe termen lung din Occident.

Luna trecută, gigantul energetic american ExxonMobil a anunţat că va renunţa la cooperarea Rosneft în Oceanul Arctic deşi primul perimetru explorat a confirmat existenţa unor zăcăminte.

Şi Lukoil a început discuţiile cu o serie de bănci pentru un nou credit pre-export, acesta urmând să fie un test al apetitului băncilor pentru a acorda credite companiilor ruseşti, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Lukoil este prima companie privată inclusă în luna septembrie pe lista companiilor ruseşti vizate de sancţiunile occidentale. Băncile sunt interesate să acorde credite unei companii de top, cum este Lukoil, cel mai mare producător de petrol independent din Rusia, susţin sursele.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

Potrivit celor mai recente date financiare, Rosneft, companie la care statul rus deţine aproximativ 70% din acţiuni, avea la finele celui de al doilea trimestru datorii nete în valoare de 1.500 de miliarde de ruble şi trebuie să ramburseze datorii de 440 miliarde de ruble până la finele acestui an şi alte 626 miliarde de ruble anul viitor.

Rosneft este responsabil pentru peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, cel mai mare producător mondial de aur negru. În ultimii ani, producţia de ţiţei a Rusiei a crescut puternic ca urmare a repunerii în funcţiune a unor zăcăminte datând din perioada sovietică, însă, analiştii se aşteaptă la un declin al producţiei la aceste zăcăminte în lipsa unor investiţii masive.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...