Rosneft şi NIOC vor să investească 30 de miliarde de dolari în proiecte energetice din Iran

Rosneft şi compania iraniană National Iranian Oil Company (NIOC) au semnat un acord privind implementarea unor proiecte strategice în Iran, valoarea totală a investiţiilor fiind de până la 30 de miliarde de dolari, a declarat miercuri şeful producătorului rus de ţiţei, Igor Sechin, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 01 nov. 2017, 16:04
Rosneft şi NIOC vor să investească 30 de miliarde de dolari în proiecte energetice din Iran

Tranzacţia deschide calea pentru ca documentele oficiale să fie semnate într-un an. Producţia acestor proiecte comune ar urma să se situeze la 1,1 milioane de barili pe zi, a explicat Igor Sechin. Acesta a adăugat: Vorbim de câteva zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale, pe care le vom dezvolta cu partenerii noştri. Rosneft a invitat Iranul să dezvolte zăcăminte offshore şi alte proiecte în Rusia.

Încă nu se cunoaşte cum vor fi împărţite investiţiile între cele două companii.

Potenţiala colaborare cu Iran va întări şi mai mult poziţia Rosneft în Orientul Mijlociu, unde compania şi-a asigurat deja câteva acorduri, inclusiv achiziţionarea unei participaţii în principalul oleoduct din Kurdistanul irakian.

Recent, şeful Lukoil pentru regiunea Orientul Mijlociu, Gati Al-Jebouri, declara că firma caută oportunităţi de creştere în regiune, pe măsură ce Iranul oferă spre dezvoltare partenerilor internaţionali mai multe câmpuri petrolifere.

Gati Al-Jebouri a spus că Lukoil vrea să găsească noi surse de producţie în Orientul Mijlociu, care să se adauge operaţiunilor sale existente din Iran şi Egipt, cu condiţia să găsească proiecte ale căror costuri de producţie sunt la fel de mici ca şi cele din Rusia.

‘Iranul este zona noastră ţintă în acest moment’, a spus Gati Al-Jebouri.

Acesta a precizat că Lukoil discută în prezent cu compania iraniană National Iranian Oil Company (NIOC) cu privire la implicarea în dezvoltarea câmpurilor petrolifere Abe Timur şi Mansuri din zona central vestică a Iranului.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...