Rusia ar putea majora vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare în Rusia ar trebui majorată începând din 2019 - 2020, a declarat Aleksei Kudrin, şef al Centrului pentru Cercetări Strategice (CSR) şi fost ministru de Finanţe, într-un interviu acordat Itar-TASS.
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 17:51
Rusia ar putea majora vârsta de pensionare

Rusia poate acumula resurse economice substanţiale în următorii 10-16 ani, după ce se va decide majorarea vârstei de pensionare, a apreciat Kudrin. Acesta consideră că decizia nu-i va afecta pe actualii pensionari, ci numai pe cei care se vor pensiona ulterior.

”Majorarea vârstei de pensionare nu va rezolva toate problemele legate de deficitul sistemului de pensii, dar va rezolva o parte importantă”, a declarat şeful CSR.

Luni, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, a afirmat că Rusia ar trebui să reexamineze nivelul vârstei de pensionare pentru a menţine un sistem solid de plată al pensiilor.

”Nu este inevitabil ca Rusia să majoreze vârsta de pensionare, dar alternativele sunt dificile”, a avertizat recent Andrei Belousov, consilierul pe probleme economice al preşedintelui Vladimir Putin.

”Chiar deficitul sistemului de pensii din Rusia este în creştere, majorarea vârstei de pensionare nu este singura opţiune, deşi sporirea contribuţiilor sociale ar fi destul de dificilă”, a explicat Belousov.

Acesta a adăugat că, în prezent, deficitul fondului de pensii se ridică la aproximativ 2.000 miliarde de ruble (30,4 miliarde de dolari), tendinţa este de creştere şi de aceea trebuie adoptate măsuri.

Există un consens în rândul oficialilor de la Moscova că nu este posibil ca Rusia să înregistreze o creştere economică de peste 1-2% în viitorul apropiat cu actualul său model economic, a apreciat Belousov.

Autorităţile ruse au cerut prudenţă în abordarea discuţiilor privind majorarea vârstei de pensionare, deoarece este un subiect politic sensibil, dar cei care sprijină o astfel de măsură au argumentat că este una esenţială, deoarece forţa de muncă a ţării este în scădere.

În Rusia, femeile se pensionează acum la 55 de ani şi bărbaţii la 60 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...