Rusia: Gazprombank, al treilea grup bancar rus, ar putea primi un ajutor de stat de 2,23 miliarde de dolari

Guvernul de la Moscova negociază acordarea unui ajutor de stat de până la 100 miliarde de ruble (2,23 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului băncii de stat Gazprombank, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 19:27
Rusia: Gazprombank, al treilea grup bancar rus, ar putea primi un ajutor de stat de 2,23 miliarde de dolari

Banii ar urma să vină de la Fondul Naţional de Sănătate.

În iulie, UE a anunţat că bănci de stat, precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank, se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

De asemenea, Guvernul de la Moscova analizează acordarea unui ajutor de stat de până la 250 miliarde de ruble celui de-al doilea grup bancar rus, VTB, cu subsidiare în Austria şi Cipru.

Alexei Simanovsky, prim vicepreşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, a estimat luni că profitul sectorului bancar rus va ajunge anul viitor la 1.000 de miliarde de ruble (22,26 miliarde de dolari), iar băncile îşi vor extinde portofoliul de credite cu 12-15%.

Alexei Simanovsky a adăugat că se aşteaptă ca în 2015 depozitele băncilor ruseşti să se majoreze cu aproximativ 10%, comparativ cu 2014.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...