Rusia: OPEC şi aliaţii săi ar putea majora gradual producţia de ţiţei de la 1 iulie

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi producătorii de ţiţei din afara cartelului ar putea ajunge la un acord privind majorarea graduală a producţiei de la 1 iulie, a anunţat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, după discuţii cu omologul său din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 15 iun. 2018, 08:02
Rusia: OPEC şi aliaţii săi ar putea majora gradual producţia de ţiţei de la 1 iulie

Săptămâna viitoare va avea loc la Viena o reuniune a OPEC şi a producătorilor de ţiţei din afara cartelului, unde ar urma să se decidă dacă acordul privind reducerea producţiei va trebui ajustat pentru a ţine sub control preţul barilului de ţiţei, care săptămâna trecută a depăşit 80 de dolari.

Arabia Saudită şi Rusia, arhitecţii acordului prin care OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) din ianuarie 2017, au indicat acum că vor o majorare a producţiei.

Alexander Novak a declarat, după întâlnirea de la Moscova cu Khalid al-Falih, că ambele ţări sprijină ‘în principiu’ o ieşire graduală din acest acord.

‘La modul general sprijinim asta, dar, în mod specific, vom discuta la reuniunea de la Viena’. Una dintre opţiuni implică majorarea graduală a producţiei cu 1,5 milioane de barili pe zi începând de la 1 iulie, a explicat Novak. Acesta a adăugat: ‘Evident, ieşirea trebuie să fie graduală, trebuie să analizăm problemele din fiecare ţară’.

Preţul barilului de ţiţei, care a scăzut sub 30 de dolari în 2016, a urcat în mai peste 80 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2014.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a scăzut joi cu 0,80 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 75,94 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...