Rusia se pregătește să taie contracte cu Microsoft, SAP și alte companii din Vest, în replică la sancțiuni

Microsoft, IBM, SAP și alte companii din Vest ar putea fi vizate de un proiect de lege pregătit de parlamentul rus în vederea reducerii achizițiilor de software, hardware și servicii conexe de la companii din Vest, după ce SUA și UE au adoptat sancțiuni împotriva unor companii și bănci din Rusia pe fondul crizei din Ucraina.
Economica.net - lun, 21 iul. 2014, 19:51
Rusia se pregătește să taie contracte cu Microsoft, SAP și alte companii din Vest, în replică la sancțiuni

Duma, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, lucrează la un proiect de lege care ar obliga agențiile guvernamentale și companiile de stat să acorde prioritate furnizorilor locali de software și hardware, potrivit unui document pregătit de comisia pentru sisteme strategice de informație, consultat de Bloomberg.

Proiectul propune, ca criteriu pentru licitațiile publice, favorizarea produselor care nu conțin componente importate sau licențiate din afara țării.

“Are legătură cu sancțiunile. Având în vedere tensiunile internaționale curente, înlocuirea produselor de import cu software și hardware dezvoltat local devine cheie în asigurarea independenței economice”, a declarat pentru Bloomberg Andrei Cernogorov, secretar executiv al comisiei parlamentare.

Administrația Obama a înăsprit, săptămâna trecută, sancțiunile economice împotriva unor bănci, companii energetice și de apărare din Rusia, adoptate ca urmare a rolului jucat de Moscova în criza din Ucraina.

Vineri, prăbușirea în condiții suspecte a aeronavei Malaysia Airlines MH17, cu 298 de persoane la bord, într-o zonă controlată de separatiștii din estul Ucrainei, a marcat intrarea conflictului într-o nouă etapă, cu posibilitatea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Hewlett-Packard (HP), IBM, Microsoft, Cisco Systems, Oracle și SAP au afaceri cu venituri totale de peste 8 miliarde de dolari pe an în Rusia, potrivit estimărilor incluse în documentul pregătit de comisia parlamentară. Aproape 80% din total reprezintă veniturile HP și IBM pe piața rusă, iar peste trei sferturi sunt contracte cu instituții și agenții guvernamentale și companii de stat.

Contactați de Bloomberg, reprezentanții IBM și Oracle au refuzat să comenteze informațiile. Purtătorii de cuvânt ai HP, IBM, SAP și Cisco nu au răspuns solicitărilor presei.

Cernogorov a precizat că pregătirea proiectului de lege a fost accelerată după apariția unor informații potrivit cărora companiile IT din SUA ar putea înceta să deservească bănci și companii din Rusia, pentru a respecta sancțiunile impuse de Washington. Legislația ar putea ajunge în plenul parlamentului în septembrie, a adăugat oficialul.

Printre companiile vizate de măsurile adoptate săptămâna trecută de Washington se numără companiile energetice Rosneft și Novatek, dar și banca Gazprombank.

Începând de la prima rundă de sancțiuni adoptate de Vest împotriva Rusiei, în luna martie, președintele Vladimir Putin a cerut în repetate rânduri ca importurile să fie substituite cu produse autohtone, pentru a limita riscurile de natură economică.

Companiile din Vest asigură 67% din produsele software utilizate în Rusia și aproximativ 90% din hardware. Cernogorov consideră că software-ul produs în Vest ar putea avea caracteristici ascunse, precum bug-uri sau backdoor-uri, facilitând astfel accesul la date confirențiale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...