Rusia şi Statele Unite sunt pregătite să reia discuţiile despre războiul din Siria

"Departamentul Apărării (SUA) a primit un răspuns oficial de la Ministerul rus al Apărării, care a făcut o propunere pentru a asigura siguranţa operaţiunilor aeriene în Siria", a anunţat purtătorul de cuvânt Peter Cook, precizând că "negocieri ar putea avea loc chiar în acest weekend".
Economica.net - sâm, 10 oct. 2015, 06:40
Rusia şi Statele Unite sunt pregătite să reia discuţiile despre războiul din Siria

Rusia şi Statele Unite sunt pregătite să reia discuţiile asupra siguranţei spaţiului aerian în Siria, unde cele două ţări sunt angajate în operaţiuni militare distincte, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de Reuters şi France Presse.

„Departamentul Apărării (SUA) a primit un răspuns oficial de la Ministerul rus al Apărării, care a făcut o propunere pentru a asigura siguranţa operaţiunilor aeriene în Siria”, a anunţat purtătorul de cuvânt Peter Cook, precizând că „negocieri ar putea avea loc chiar în acest weekend”.

„Responsabilii Pentagonului examinează în prezent răspunsul”, a adăugat el.

Problema siguranţei spaţiului aerian a apărut odată cu intrarea Rusiei în conflictul sirian la 30 septembrie. Statele Unite conduc la rândul lor o coaliţie antijihadistă ce efectuează bombardamente în Siria din septembrie 2014.

La o zi după primele lovituri aeriene ale Rusiei, înalţi responsabili civili şi militari americani au discutat prin videoconferinţă cu omologii lor ruşi despre mijloacele de a evita incidentele între avioanele celor două ţări.

Ei au discutat săptămâna trecută chestiuni ce au inclus păstrarea unei distanţe sigure între avioanele americane şi ruseşti, frecvenţe radio comune utilizate de avioane pentru a comunica „în caz de primejdie” sau limbajul folosit între aparate pentru schimb de informaţii.

Americanii folosesc cuvântul „deconfliction” pentru a califica acest tip de comunicare şi schimb de informaţii pentru a evita incidentele între aeronave în acelaşi teatru de operaţiuni.

Pentagonul a criticat ulterior Moscova, afirmând că Rusia nu răspunde suficient de rapid la propunerile formulate de Washington.

Statele Unite, care se opun sprijinului Moscovei pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, au exclus să coopereze cu Rusia dar au fost de acord să lucreze asupra procedurilor de siguranţă aeriană.

Armata SUA a avertizat că nu va accepta o ofertă din partea Rusiei pentru mai multe discuţii până când nu primeşte un răspuns oficial la propunerile ei, ceva descris de Pentagon că a venit acum, notează Reuters.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...