Rusia va propune OPEC majorarea producţiei de petrol cu 1,5 milioane de barili pe zi

Rusia intenţionează să propună majorarea producţiei de petrol cu 1,5 milioane barili pe zi la reuniunea de vineri a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a producătorilor de ţiţei din afara cartelului, a declarat, marţi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 19 iun. 2018, 12:44
Rusia va propune OPEC majorarea producţiei de petrol cu 1,5 milioane de barili pe zi

‘Piaţa creşte, cererea de petrol creşte şi ea şi vedem deja un echilibru pe piaţă’, a spus Alexander Novak, fără a preciza cu cât anume ar putea să îşi majoreze Rusia producţia, adăugând că acest lucru va depinde de capacităţile fiecărei companii.

În opinia oficialului rus, ar fi rezonabilă ideea majorării producţiei de petrol în trimestrul al treilea, când cererea este la un nivel ridicat şi, în acest context, să fie organizată o reuniune în luna septembrie pentru a examina reacţia pieţei.

La finele lui 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018, în ideea de a da un impuls preţului scăzut al petrolului. Între timp, cotaţia barilului de ţiţei Brent a crescut de la mai puţin de 45 de dolari per baril înainte de semnarea acordului la peste 80 de dolari per baril luna trecută.

În prezent, Arabia Saudită şi Rusia, arhitecţii acordului prin care OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia, au indicat că vor o majorare a producţiei.

Miniştrii din statele OPEC au început să sosească marţi la Viena, unde vor asista la reuniunile de vineri şi sâmbătă care se anunţă tensionate şi la care Arabia Saudită şi Rusia vor încerca să îi convingă şi pe ceilalţi mari producători mondiali să îşi majoreze producţia.

Analiştii apreciază că reuniunea va fi una tensionată, în condiţiile în care unii producători nu sunt în măsură sau se opun revizuirii obiectivelor de producţie fixate la finele lui 2016 şi valabile până la finele lui 2018.

‘Această reuniune va fi una extrem de politizată’, a avertizat Amrita Sen, analist la Energy Aspects.

În prima poziţie în rândul celor care s-ar putea opune unei majorări a obiectivelor de producţie este Iranul, care nu vede cu ochi buni intenţia rivalului regional Arabia Saudită de a majora producţia de petrol, acest lucru riscând să ducă la scăderea preţului la ţiţei, în timp ce regimul de la Teheran, supus sancţiunilor americane, nu poate să îşi majoreze propria sa producţie. Irakul şi Venezuela au anunţat şi ele că se vor opune propunerii de majorare a obiectivelor de producţie.

Pe de altă parte, potrivit experţilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), doar câteva ţări – respectiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul şi Rusia – sunt realmente în măsură să îşi majoreze producţia de petrol. Pentru ceilalţi producători ar fi mai bine ca oferta de petrol să rămână la nivelul actual pentru a-şi putea vinde la un preţ mai ridicat producţia lor limitată.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...