Rusia va trebui să aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol să înlocuiscă produsele europene

Autorităţile ruse vor trebui să aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol al Federaţiei Ruse să înlocuiască produsele alimentare europene şi americane puse sub embargo, a estimat, miercuri, ministrul rus al agriculturii, informează AFP.
Economica.net - mie, 20 aug. 2014, 14:37
Rusia va trebui să aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol să înlocuiscă produsele europene

‘Volumul de ajutor suplimentar necesar pentru a înlocui la maxim cantitatea de produse puse sub embargo se ridică, dacă e să vorbim de măsuri urgente, la câteva zeci de miliarde de ruble’, a declarat Nikolai Fiodorov la postul public de televiziune Rossia 24.

Potrivit lui Fiodorov, ‘există de asemenea măsuri pe termen mediu’, iar ‘pentru anul viitor şi anii următori se poate vorbi despre aproximativ o sută de miliarde de ruble (2,1 miliarde de euro)’.

Rusia a decretat, la începutul lui august, un embargo asupra celor mai multe produse alimentare exportate de ţări care au sancţionat-o ca urmare a crizei ucrainene, în mod concret SUA, ţările UE, Norvegia, Canada şi Australia.

Pentru anumite produse, precum carnea de porc, peştele şi fructele, importurile reprezentau circa 30% din consumul pe teritoriul rus. Nu s-a constatat vreo penurie de amploare, chiar dacă unele produse, precum brânzeturile franţuzeşti şi italiene, ca şi somonul, sunt tot mai rare. Experţii, însă, atenţionează în legătură cu o creştere a preţului şi o scădere a ofertei.

Guvernul rus a declarat că îi va supraveghea îndeaproape pe distribuitori, pentru a evita orice creştere abuzivă de preţuri. Fiodorov a dat asigurări că producătorii agricoli nu şi-au majorat preţurile. Cu toate acestea, guvernul rus a declarat că aceste măsuri, luate pentru un an, ar putea dopa producţia agroalimentară a Rusiei, deja exportator major de cereale.

Însă analiştii subliniază că va fi nevoie de ani de zile şi de un sprijin public masiv pentru ca majorarea producţiei ruseşti să permită compensarea efectelor embargoului.

Între timp, Moscova caută să crească importurile din alte ţări, în special din America de Sud. Fiodorov a anunţat că există un ‘interes considerabil’ din partea distribuitorilor ruşi pentru produse din Argentina, în mod concret pentru carne şi fructe.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...