Ryanair vrea să cumpere Cyprus Airways

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, ar putea fi interesată de preluarea operatorului aerian Cyprus Airways, a anunţat marţi şeful Ryanair, Michael O'Leary, transmite Xinhua.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 17:10
Ryanair vrea să cumpere Cyprus Airways

Săptămâna trecută, Guvernul cipriot şi Cyprus Airways au publicat reclame în ziare solicitând oferte neangajante pentru achiziţionarea participaţiei deţinute de stat la operatorul aerian sau pentru toate acţiunile.

Guvernul, care deţine 93% din Cyprus Airways, a anunţat că este în căutarea unui investitor strategic pentru a menţine compania pe linia de plutire, după pierderile masive înregistrate în ultimii ani. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 iulie.

Cyprus Airways a reuşit să evite falimentul numai datorită ajutorului de stat de aproximativ 80 milioane de euro (107,7 milioane de dolari).

În Cipru, Ryanair şi-a stabilit în urmă cu cinci ani o bază operaţională care oferă zboruri spre opt state europene, majoritatea de pe aeroportul din Paphos.

Ryanair a înregistrat în anul fiscal 2013 primul declin din ultimii cinci ani al profitului său anual, din cauza concurenţei strânse pe piaţa europeană, care a condus la scăderea costului călătoriilor.

Ryanair a raportat recent un profit net de 523 milioane de euro (717 milioane de dolari) în anul fiscal care s-a încheiat pe 31 martie, faţă de un câştig de 569 milioane de euro anul precedent. Vânzările au urcat cu 3%, la 5,04 miliarde de euro.

Totuşi, compania irlandeză se aşteaptă la creşterea numărului de pasageri cu 4% anul viitor, la peste 84,6 milioane, urmând ca până în 2019 să transporte anual 110 milioane de persoane. Ryanair estimează un avans solid al rezervărilor de bilete în timpul verii şi un declin de 6-8% în timpul iernii.

Ryanair, prezentă şi pe piaţa din România, va inaugura opt baze în anul fiscal 2014, îşi va majora prezenţa pe aeroporturile principale din oraşe ca Atena, Roma Lisabona şi îşi va extinde activitatea în Polonia şi Germania.

Ryanair a avut 81,7 milioane de pasageri în anul fiscal care s-a încheiat în 31 martie, în creştere faţă de 79,3 milioane în anul fiscal precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...