Ryanair reclamă la Comisia Europeană tranzacţia dintre Lufthansa şi Air Berlin

Ryanair va deferi la Autoritatea pentru Concurenţă a Uniunii Europene acordul în urma căruia rivala Lufthansa va cumpăra părţi importante din Air Berlin cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari), transmit BBC şi Reuters.
Economica.net - joi, 12 oct. 2017, 17:02
Ryanair reclamă la Comisia Europeană tranzacţia dintre Lufthansa şi Air Berlin

‘Vom deferi problema Autorităţii pentru Concurenţă a UE la momentul potrivit’, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei aeriene irlandeze, fără alte precizări.

Andreas Mundt, şeful oficiului federal al cartelurilor din Germania, a dat asigurări că tranzacţia va fi verificată atent de Comisia Europeană, iar autorităţile de la Berlin vor analiza cu atenţie procesul.

Compania aeriană germană Lufthansa a semnat joi un acord vizând preluarea unor părţi importante din rivala aflată în insolvenţă Air Berlin, a declarat directorul general al Lufthansa, Carsten Spohr.

Acordul prevede că Lufthansa va prelua 81 de avioane şi 3.000 de angajaţi, din cele 144 de aparate şi 8.500 de salariaţi ai Air Berlin, a precizat Carsten Spohr.

În luna august, Air Berlin şi-a declarat insolvenţa, după ce principalul său acţionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunţ a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele Air Berlin să poată zbura în continuare. Luna trecută, Air Berlin a informat că a ales duo-ul Lufthansa – easyJet drept ofertanţi preferaţi cu care va negocia vânzarea celor 140 de aparate ale sale şi că discuţiile se vor derula până la data de 12 octombrie, iar după încheierea unui acord compania germană va trebui să-şi închidă operaţiunile.

În august, directorul general al Ryanair declara că orice planuri ale firmei germane Lufthansa de preluare a unor părţi din rivala Air Berlin, aflată în insolvenţă, reprezintă ‘o conspiraţie’ menită să oprească expansiunea companiei aeriene irlandeze.

‘Toate acestea sunt ca să împiedice creşterea Ryanair în Germania, dar nimic nu ne va opri’, a afirmat şeful companiei aeriene irlandeze, Michael O’Leary.

Germania a respins acuzaţiile Ryanair. Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Germania a afirmat că acest credit punte în valoare de 150 de milioane de euro nu încalcă reglementările antitrust ale UE.

‘O fuziune ar majora cota de piaţă a Lufthansa în Germania de la 68% la 95% iar Lufthansa va controla piaţa sa internă, ceea ce încalcă reglementările UE şi pe cele din Germania’, susţine O’Leary.

Acesta a adăugat că procedura de insolvenţă a companiei aeriene Alitalia a fost făcută mai corect, firmele rivale fiind invitate să depună oferte.

‘Aceasta este procedura care ar trebui urmată şi în cazul Air Berlin’, susţine şeful companiei aeriene irlandeze.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova. Anul trecut, compania a avut în România 2,6 milioane de pasageri, iar, pentru acest an, estimează o creştere de 40%, după ce vor fi introduse patru noi rute.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...