Ryanair s-a uitat şi la România, dar a ales Polonia pentru deschiderea unui centru IT

Multinaţionalele lumii ştiu că România este o fabrică de specialişti IT. Multe dintre ele şi-au deschis sedii la Bucureşti, dar au migrat şi spre oraşele secundare. Spre sectorul IT de la noi s-au uitat şi specialiştii de la Ryanair, atunci când au decis să deschidă un centru IT în regiune. Polonia însă, a câştigat. 
Andrada Ghira - vin, 02 sept. 2016, 21:03
Ryanair s-a uitat şi la România, dar a ales Polonia pentru deschiderea unui centru IT

Compania aeriană low-cost Ryanair a ales oraşul Wroclaw din Polonia pentru deschidera unui centru IT, unde vor fi angajaţi 120 de specialişti. Irlandezii mai vor să construiască şi un hangar pe aeroportul Chopin din Varşovia, unde va angaja 150 de persoane.

Această mutare vine în contextul în care Rynaiar domină piaţa din Polonia, cu o cotă de piaţă de peste 30%, şi atacă LOT Polish Airlines prin mutarea zborurilor interne de pe aeroportul Modlin, aflat la circa 40 de km de Varşovia, pe Chopin. 

România, pe lista celor de la Ryanair 

Chiar dacă Ryanair este cea mai mare companie aeriană din Polonia şi estimează că va transporta 10 milioane de pasageri anul acesta, ochii au fost aţintiţi şi spre România, înainte de a se lua decizia unde se va deschide centrul IT. 

„Avem un departament care se numeşte Ryanair Labs, care funcţionează să dezvolte nu doar programele noastre IT de vânzări, ci şi alte instrumente. Şeful acelui departament s-a uitat la diferite alte ţări pentru deschiderea acestui centru IT. S-a aflat şi România printre ele, dar Wroclaw a câştigat„, a declarat David O’Brien, directorul comercial al Ryanair.

În prezent, compania a angajat 50 de IT-işti la centrul din Polonia şi va depăşi numărul de 100 de angajaţi în următoarele luni. Ryanai a ales Wroclaw din mai multe motive. „Sunt mulţi factori care ne-au influenţat. În zonă sunt universităţi care produc specialişti IT, iar oamenii din Wroclaw vor să stea în oraş. Ceea ce e interesant. Sunt mulţumiţi să aibă locuri de muncă propriul oraş”, mai spune O’Brien.  

De la câţiva angajaţi care se ocupau de site-ul Rynaiar, compania a ajuns la un întreg departamanet dedicat platformei online, cu 250 de angajaţi la Dublin. Irlandezii vor să transforme platforma online într-un Amazon al călătoriilor, de unde pasagerii pot cumpăra nu doar bilete de avion, ci şi cazare şi alte servicii. 

„Am putea vedea un centru IT în România”

Totuşi, Ryanair are planuri mari pentru ţara noastă şi vrea să îţi continue expansiunea. După Polonia, România este cea mai mare piaţă din regiune, unde principalul competitor este Wizz Air. 

Pentru anul viitor, compania estimează un trafic de pasageri de 2,5 milioane şi este în discuţii cu alte cinci, şase aeroporturi din ţară pentru deschiderea de noi rute. Expansiunea Rynair pe piaţa locală îi va duce pe irlandezi printre primii doi jucători din ţară. Cu alte cuvinte, vor depăşi companiile româneşti Tarom şi Blue Air, şi vor sufla în ceafa celor de la Wizz Air. 

Întrebat dacă am putea vedea în viitor un centru IT al Ryanair în România, O’Brien spune că deocamdată strategia este de a dezvolta centrul din Polonia în următorii ani. „Dar după doi, trei ani, am putea vedea un centru IT şi în România”, mai spune directorul comercial al companiei. 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...