S-a lansat cardul de credit cu plata cumpărăturilor în rate fără dobândă. De la orice comerciant

OTP Bank a lansat un nou produs de creditare: un card de credit în care plata cumpărăturilor este eşalonată în şase rate fără dobândă. Noutatea pe piaţa din România constă în faptul că posesorii de card beneficiază de acest avantaj indiferent de magazinul de la care se fac cumpărăturile şi indiferent de serviciul plătit.
Mihai Banita - lun, 11 feb. 2013, 12:50
S-a lansat cardul de credit cu plata cumpărăturilor în rate fără dobândă. De la orice comerciant

Cardul de credit de la OTP Bank, emis sub sigla Visa sau MasterCard, permite deţinătorilor să achiziţioneze produse şi servicii de la orice vânzător din ţară sau străinătate cu plata în şase rate lunare egale, fără dobândă.

Ce poţi cumpăra în rate fără dobândă

Cardurile de credit cu rate fără dobândă sunt preferatele clienţilor din România. Cele existente în piaţă până la acest moment presupuneau existenţa unui parteneriat între banca emitentă şi comerciant.

„În cazul altor carduri de credit cu rate fără dobândă, comercianţii au acorduri cu băncile emitente şi plătesc acestora comisioane de 2-2,5% până la 5-6%”, spune Adrian Chichiţă, director carduri la OTP Bank România.

Noul card de credit de la OTP Bank nu se bazează pe un astfel de parteneriat, astfel că posesorul are libertatea de a achita cu cardul orice produs sau serviciu, oriunde cardurile de credit Visa şi MasterCard sunt acceptate. Practic, oferta se aplică indiferent că vorbim de bilete de avion, facturi la utilităţi sau cumpărăturile de produse din magazine, de pe internet şi oriunde în lume. Orice achiziţie beneficiază de eşalonarea în şase rate lunare fără dobândă.

„Spre exemplu, în luna martie se fac regularizările la consumul de gaze, astfel că facturile unora pot creşte de la 2.000 de lei la 1.000 de lei. Plătind cu cardul de credit, clientul îşi poate întinde costurile cu factura pe o perioadă de până la şase luni”, declară Chichiţă.

Pentru tranzacţiile în străinăte, plăţile se decontează în euro, la cursul de cont curent al OTP Bank.

Cardurile emise sub sigla MasterCard pot fi personalizate de către clienţi cu imaginile alese.

Cum funcţionează

Clientul plăteşte cu cardul un produs sau serviciu, iar la începutul lunii viitoare banca emite un extras de cont în care sunt evidenţiate cheltuielile făcute şi ratele lunare ce trebuie plătite. Data scadentă a ratelor lunare este 25 a fiecărei luni.

Spre exemplu, cumpărăturile făcute la începutul lunii martie sunt scadente în 25 aprilie. Fiecare rată pentru produsele achiziţionate este evidenţiată în extrasul de cont şi acoperirea acestora se face în funcţie de momentul la care s-a făcut achiziţia. Astfel, dacă s-au făcut patru tranzacţii de câte 50 de lei, şi clientul achită 150 de lei la data scadenţei, se acoperă primele trei rate şi pentru cea de-a patra se percepe dobânda de 26% – această rată fiind scoasă din schema fără dobândă. Clientul poate achita în orice moment întregul credit consumat.

Cât costă

Comisionul de administrare a acestui card este de 5 lei pe lună. Taxa de emitere este de 40 de lei, însă banca derulează o perioadă de promoţională în care va emite cardurile gratuit pentru doritori. Dobânda pentru plăţile care nu se fac până la scadenţă este de 26% şi începe să curgă de la data scadenţei. De asemenea, dacă ignoră sistemul de rate, clienţii au obligaţia de a depune 2% din suma consumată + dobânda aferentă şi comisioanele pentru ca linia de credit să nu intre în default. Pentru plăţile la comercianţi nu este perceput niciun comision.

Cardurile de credit nu sunt destinate retragerilor de numerar din cauza costurilor ridicate impuse de bănci, însă românii obişnuiesc, în proporţie de 80% după unele studii, să scoată bani de la bancomat cu astfel de carduri. La acest card comisionul de retragere este de 1% de la bancomatele OTP şi dobânda de 26% curge de când clientul scoate banii.

Limita de creditare este de trei venituri lunare şi până la 15.000 de lei.

Potrivit luni Chichiţă, OTP vrea să vândă 9.000 de astfel de carduri până la sfârşitul anului, jumătate dintre acestea prin intermediul OTP Services, firma de brokeraj a grupului OTP.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...