S&P a îmbunătăţit ratingul de ţară al Bulgariei la „BBB minus”

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a îmbunătăţit, vineri, ratingul de ţară al Bulgariei de la "BB plus" până la "BBB minus", ca urmare a îmbunătăţirii indicatorilor externi, creşterii exporturilor şi a economiilor populaţiei, informează Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - sâm, 02 dec. 2017, 09:53
S&P a îmbunătăţit ratingul de ţară al Bulgariei la

S&P a subliniat că în cazul Bulgariei, managementul finanţelor publice a fost unul prudent, în conformitate cu consiliul monetar.

„De aceea am decis să îmbunătăţim ratingul de ţară al Bulgariei la „BBB minus/A-3” de la la „BB plus/B” a informat agenţia de evaluare.

În paralel, S&P a revizuit şi perspectiva de ating a Bulgariei la „stabilă” de la „pozitivă”, adăugând că o nouă îmbunătăţire a ratingului ar putea fi decisă în următorii doi ani dacă performanţele fiscale ale Guvernului de la Sofia se vor îmbunătăţi peste aşteptări. De asemenea, un alt factor care ar duce la o îmbunătăţire a ratingului ar fi aderarea Bulgariei la Mecanismul Cursului de Schimb (ERM-2), perioada de doi ani care precede aderare la zona euro, potrivit Agerpres.

Joi, Parlamentul bulgar a adoptat un proiect de buget pentru 2018 care prevede un deficit fiscal de 1% din PIB, în condiţiile în care ţara vecină va cheltui mai mult pentru învăţâmânt şi salarii. În ceea ce priveşte 2017, Bulgaria ar urma să încheie anul cu un buget echilibrat.

De altfel, luna trecută, analistul şef pentru regiunea Europei de Est de la Standard & Poor’s, Karen Vartapetov, a apreciat că în cazul Bulgariei, creşterea economică nu creează dezechilibre. „Bulgaria face ceea ce spun manualele. Nu vedem acest lucru în alte ţări din CEE unde politicile fiscale sunt foarte pro-ciclice”, a spus Vartapetov, citând cazul României, Ungariei şi Poloniei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...