Salariaţii români petrec, în medie, 4 ani la un loc de muncă. Angajaţii trecuţi de 50 de ani, semnificativ mai stabili

Rata mare de fluctuaţie a angajaţilor este una dintre principalele probleme cu care se confruntă companiile din România, în condiţiile în care, potrivit unui studiu de specialitate, românii rămân, în medie, patru ani într-un loc de muncă, după care aleg să facă o schimbare de carieră.
Economica.net - joi, 13 sept. 2018, 12:14
Salariaţii români petrec, în medie, 4 ani la un loc de muncă. Angajaţii trecuţi de 50 de ani, semnificativ mai stabili

Numărul mare de locuri de muncă disponibile în piaţă, dar şi creşterea aşteptărilor pe care le au candidaţii de la un loc de muncă au dus la o scădere dramatică a timpului mediu petrecut de un angajat în aceeaşi companie.

Astfel, potrivit celui mai recent studiu derulat de eJobs, angajaţii români rămân, în medie, patru ani într-un loc de muncă, după care aleg să facă o schimbare de carieră.

Aşa cum era de aşteptat, cele mai frecvente mutări au loc pe segmentul angajaţilor tineri, adică aceia născuţi în perioada 1980 – 1995 (Generaţia Millenial) şi cei născuţi după 1995 (Generaţia Z). În cazul primilor, angajatorii ar trebui să se aştepte la o plecare după 2,7 ani petrecuţi în cadrul companiei. Cu cât media de vârstă scade, cu atât scade şi nivelul lor de stabilitate – astfel că tinerii care abia în ultimii cinci ani au intrat pe piaţa muncii obişnuiesc să-şi caute alt job după aproximativ un an petrecut într-o companie.

„Aceste statistici se explică şi prin faptul că tinerii caută, în primul rând, acumularea de experienţă şi nu au acea teamă a schimbării şi a adaptării la nou, pe care o au generaţiile anterioare. Atunci când primesc o ofertă pe care o consideră mai bună, uneori, chiar şi cu un salariu mai mic, o acceptă pentru că văd în ea potenţialul de a creşte în carieră”, a declarat Bogdan Badea, directorul general al eJobs România.

Semnificativ mai stabili sunt angajaţii care aparţin Generaţiei X, adică aceia care au acum între 38 şi 48 de ani. În medie, ei petrec 4,2 ani la un loc de muncă şi iau decizia de a pleca mult mai greu decât cei foarte tineri.

‘Vorbim despre o generaţie aflată în punctul de maturitate profesională, mulţi dintre aceştia ocupă funcţii de management, au obligaţii financiare personale care nu le permit să ia decizii pripite şi de aceea sunt foarte atenţi atunci când fac o astfel de mişcare. Pentru ei, lista de criterii care trebuie bifate este mult mai lungă şi se extinde pe mai multe paliere: caută o ofertă financiară bună, vor stabilitate, vor funcţii de management, o reputaţie bună de angajator, se uită la distanţa dintre casă şi birou şi aşa mai departe. Sunt mai puţin dispuşi la concesii şi, prin urmare, mai stabili”, a explicat Bogdan Badea.

Cei mai statornici sunt, aşa cum arată cercetarea eJobs, angajaţii care au depăşit pragul de 50 de ani. Ei ajung la o perioadă medie petrecută în aceeaşi companie de peste 13 ani, mai exact, 13,3 ani. Lipsa de încredere în propriile forţe, dar şi teama de adaptare la o nouă echipă şi un nou mediu de lucru sunt principalele criterii pentru care doar în cazuri extreme aleg să facă o schimbare de carieră.

Statistica din România nu diferă foarte mult de cea de la nivel internaţional, unde media, pe toate categoriile de vârstă, este de 4,2 ani, în scădere de la 4,6 ani, cât era în 2014.

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare lansată în România. eJobs.ro are un număr de peste 3,9 milioane de CV-uri, mai mult de două milioane de utilizatori unici lunari, 7.000 de CV-uri actualizate zilnic şi o bază de emailing de peste 1,3 milioane de potenţiali candidaţi, precum şi o bază de fani de 290.000 pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...