Salariul mediu brut a urcat la 3.430 de lei în noiembrie 2017, iar câştigul mediu net la 2.464 lei

Câştigul salarial mediu brut pe economie a crescut cu 3,1% în noiembrie 2017, faţă de luna anterioară, până la 3.430 lei, în timp ce valoarea netă s-a situat la 2.464 de lei, în urcare cu 3% (72 lei), arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date vineri publicităţii.
Economica.net - vin, 12 ian. 2018, 08:20
Salariul mediu brut a urcat la 3.430 de lei în noiembrie 2017, iar câştigul mediu net la 2.464 lei

Conform statisticii, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 6.157 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.409 lei).

Comparativ cu luna noiembrie 2016, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,9%.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2017.

În luna noiembrie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna octombrie 2017. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: 14% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv 10,2% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 7% şi 10% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport; între 5% şi 6% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi extractive, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Astfel, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: 3,6% în industria metalurgică; între 1,0% şi 2,5% activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+2,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

Potrivit datelor INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...