Salariul mediu net a scăzut cu 2,7% la 1.806 lei, în luna mai

Câştigul salarial mediu net s-a situat la 1.806 de lei, în luna mai, în scădere cu 2,7% faţă de luna aprilie, cele mai mari valori fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv 6.523 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 07:47
Salariul mediu net a scăzut cu 2,7% la 1.806 lei, în luna mai

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost, în mai, de 2.500 lei, cu 2,5% mai mic decât în luna aprilie 2015, scrie Agerpres.

Conform INS, în luna mai a acestui an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării, în luna aprilie, de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

La nivelul lunii mai, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.806 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 51 lei (-2,7%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (6.523 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.018 lei).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-0,4%), în timp ce uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au consemnat în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

Comparativ cu luna mai din 2014, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,2%.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum a avut, în mai, un indice de 96,8% faţă de luna precedentă.

INS precizează că, în cursul anului, se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...