Scandal FIFA-UEFA: Blatter şi Platini, suspendaţi 8 ani din toate activităţile legate de fotbal

Elveţianul Joseph Blatter, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) începând din anul 1998, şi francezul Michel Platini, preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) din 2007, au fost suspendaţi opt ani din orice activitate legată de fotbal, a anunţat, luni, justiţia internă a FIFA în verdictul său privind afacerea plăţii controversate a 1,8 milioane euro din partea lui Blatter către Platini, informează AFP.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 09:45
Scandal FIFA-UEFA: Blatter şi Platini, suspendaţi 8 ani din toate activităţile legate de fotbal

Atât Blatter, cât şi Platini, cei mai influenţi oameni din lumea fotbalului, pot face apel la FIFA, apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Dar calendarul recursurilor îl poate împiedica pe Platini să se prezinte la alegerile pentru funcţia de preşedinte al FIFA pe 26 februarie, scrie Agerpres.

Justiţia internă a FIFA a apreciat că cei doi au ‘abuzat’ de poziţia lor. Platini a primit o amendă de 80.000 de franci elveţieni (74.000 euro), mai mare decât cea cu care s-a ales Blatter, 50.000 de franci elveţieni (46.295 euro).

Platini, triplu câştigător al ‘Balonului de Aur’ (1983, 1984, 1985), în vârstă de 60 de ani, ar putea sesiza TAS direct, dar va avea nevoie de aceasta de acordul FIFA, ceea ce pare puţin probabil, conform surselor apropiate de instanţa fotbalului mondial.

În centrul acestui dosar se află plata controversată a sumei de 1,8 milioane euro, în 2011, de către Blatter lui Platini, fără contract scris, pentru o muncă de consilier încheiată în 2002. Din această cauză, cei doi se aflau suspendaţi provizoriu până pe data de 5 ianuarie, în aşteptarea judecăţii pe fond care a avut loc astăzi (luni).

Consecinţele acestei decizii ale justiţiei interne a FIFA sunt mai grele pentru Platini decât pentru Blatter. Acesta din urmă, în vârstă de 79 de ani, nu aspira decât la prezidarea instanţei până la alegerea succesorului său, pentru ca apoi să predea mandatul, constrâns şi forţat de acumularea scandalurilor din jurul instanţei mondiale a fotbalului.

Prin acest verdict, un capitol de 40 de ani din istoria FIFA s-a închis. Sepp Blatter a intrat în structurile forului mondial al fotbalului în 1975, urcând toate treptele ierarhice până la accederea în vârful acestei organizaţii după 17 ani. Reales pentru un al cincilea mandat pe data de 29 mai, el şi-a anunţat pe 2 iunie demisia ce urma să devină efectivă pe 26 februarie. Însă presiunea a devenit din ce în ce mai mare din cauza anchetelor justiţiei elveţiene şi americane pe fondul actelor de corupţie de anvergură din jurul Federaţiei Internaţionale de Fotbal.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...