Scandal între Primăria Afumaţi şi CNAIR pentru montarea parapetului metalic pe mijlocul DN2

Primarul din Afumaţi spune că a amendat Compania de Drumuri cu 100.000 de lei pentru că a montat fără Autorizaţie de Construire un parapet metalic pe mijlocul DN2, acuzând că acesta împarte comuna în două. În replică, CNAIR anunţă că nu avea nevoie de autorizaţie pentru montarea separatorului de sens pe drumul aflat în administrarea sa şi că măsura sporeşte siguranţa rutieră pe una dintre cele mai periculoase şosele din România.
Economica.net - mar, 21 nov. 2017, 12:56
Scandal între Primăria Afumaţi şi CNAIR pentru montarea parapetului metalic pe mijlocul DN2

Săptămâna trecută, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a montat în premieră în România, parapet pe cablu pe axul unui drum naţional. Parapetul a fost montat pe DN2, în zona localităţii Afumaţi pe o lungime de 2 km şi este experimental, soluţia urmând a fi extinsă şi pe alte drumuri naționale.

Ulterior, Primăria Comunei Afumaţi a anunţat că a amendat cu suma de 100.000 lei CNAIR pentru executarea fără autorizaţie de construire a lucrărilor de „montaj parapet metalic elastic cu cabluri pe DN2 / km 12+500-km 14+500.”

„Această lucrare efectuată de CNAIR din cadrul Ministerului Transporturilor încalcă solicitările anterioare ale Primăriei Afumaţi cu privire la înfiinţarea a celor trei treceri de pietoni pentru trei staţii noi ale RATB-ului”, anunţă Primăria Afumaţi într-un comunicat.

Cele trei staţii noi urmau să fie înfiinţate de-a lungul a 1,1 kilometri, respectiv:
1. STATIA MERT ( DALAN) DN.2 – KM 13+200
2. STATIA DRAGON MAXIM ( TEHNOELECTRIC) DN.2 – KM. 13+450
3. STATIA NOTARIAT DEAL DN.2 – KM 14+300.

„Atragem atenţia asupra modului de lucru al acestei instituţii, care nu colaborează cu autorităţile locale pe raza cărora efectuează lucrări fără a ţine cont de particularităţile locale, blocând accesul cetăţenilor din comuna Afumaţi la un mijloc de transport în comun, aceştia fiind nevoiţi să parcurgă între 1-3 km pentru a avea acces la serviciile RATB”, mai spun reprezentanţii comunei ilfovene.

Aceştia atrag atenţia că în ultima perioadă au existat două decese din cauza lipsei trecerilor pentru pietoni, giratoriilor şi a semafoarelor, respectiv lipsa accesului cetăţenilor la transportul în comun, şcoli.

„Având în vedere toate aceste considerente, comuna Afumaţi se clasează ca punctul negru nr. 1 pe DN2 aflându-ne în imposibilitatea de a proteja cetăţenii pe tronsonul de drum aflat în administrarea CNAIR”, se mai arată în comunicatul Primăriei din Ilfov.

Contactat de către ECONOMICA.NET, primarul comunei Afumaţi Gabriel Dumănică a spus că parapetul montat de CNAIR împarte localitatea în două şi că amenda aplicată de primărie este legală. „Este dreptul CNAIR să conteste în instanţă amenda”, a mai spus edilul comunei ilfovene.

În opinia sa, intervenţia majoră a CNAIR necesita Autorizaţie de Construire din partea Primăriei Afumaţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAIR susţin că dacă vor primi oficial această notificare de amendă, o vor contesta deoarece lucrările de montare a separatoarelor de sens nu necesită autorizaţie de construire.

„Având în vedere prevederile normelor legislative şi tehnice, montarea de parapete rutier pe drumurile publice este o activitate de întreţinere, de creştere a gradului de siguranţă rutieră care nu necesită autorizaţie de construire”, spun reprezentanţii CNAIR.

Aceştia adaugă că separatorul de sens a fost montat pe linie dublă continuă, peste care este oricum interzisă trecerea.

Staţii RATB în Afumaţi, mai dese decât în Bucureşti

Reprezentanţii CNAIR susţin că au primit de la Primăria Afumaţi solicitări pentru înfiinţarea a trei pasarele, toate pe circa 1 kilometru, ceea ce contravine normativelor în vigoare, care prevăd o distanţă de minim 500 de metri între ele.

De asemenea, cele trei staţii din Afumaţi, care ar urma să fie construite tot pe 1 kilometru, ar fi mai dese decât cele din Bucureşti, mai spun reprezentanţii Companiei de Drumuri.

Aceştia au explicat că parapetul metalic a fost montat în vederea reducerii substanţiale a numărului de accidente frontale pe sectoarele de drumuri naţionale aglomerate cu două benzi pe sens.

Potrivit lor, acest tip de parapet, montat până acum lateral, şi-a demonstrat utilitatea în cazul părăsirii sensului de mers a autovehiculelor şi în ceea ce privește siguranţa preluării şocului în cazul unei coliziuni.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...