Scandalul BNP Paribas: Hollande avertizează SUA împotriva unor sancţiuni „nedrepte” şi „disproporţionate”

Preşedintele francez François Hollande a avertizat miercuri împotriva unor sancţiuni 'nedrepte' şi 'disproporţionate' ale SUA pentru banca franceză BNP Paribas, evocând un risc de 'destabilizare' a zonei euro, relatează AFP.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 06:18

‘Respect justiţia americană, dar în acelaşi timp nimic nu trebuie să compromită parteneriatul între Franţa şi SUA, pentru că suntem angajaţi în alte discuţii şi aşteptăm reciprocitate’, a precizat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate după prima zi a summitului G7 de la Bruxelles.

Reamintind că are intenţia de a discuta despre acest lucru joi seară, la Palatul Elysée, în cadrul unui dineu cu preşedintele american Barack Obama din ajunul manifestărilor prin care se marchează împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, François Hollande a subliniat că ‘datoria’ sa este de a evidenţia ‘riscurile unor sancţiuni total disproporţionate, nedrepte’.

Aceste sancţiuni, care ar viza ‘prima bancă franceză dar şi prima bancă a zonei euro’ ar fi ‘de o asemenea amploare, dacă este să dăm crezare anumitor calcule, că ar putea avea consecinţe economice şi financiare asupra întregului zonei euro’, a avertizat el.

Aceste consecinţe s-ar putea extinde asupra ‘altor bănci care ar putea fi şi ele vizate, introducând o îndoială, o suspiciune asupra solidităţii sistemului financiar european’, a subliniat François Hollande.

Reamintind că în prezent au loc negocieri între UE şi Washington asupra unui tratat de liber schimb transatlantic, şeful statului francez a subliniat: ‘Suntem în negocieri şi avem raporturi bune cu SUA’ şi o ‘cooperare bună’ pe care ‘sperăm să o păstrăm’.

‘Acest lucru este şi în interesul SUA, pentru că dacă există o destabilizare, nu numai din cauza BNP, ci şi altor bănci care ar putea fi sancţionate la nivele care nu corespund la nimic (…). Vedem bine consecinţele pe care le-ar putea avea asupra economiilor noastre’, a mai spus Hollande.

‘Aşteptăm reciprocitate şi respect’, a adăugat el, apreciind că este vorba despre a ‘aplica drepturi’ dar şi ‘de a conştientiza că este vorba de locuri de muncă, de activitate economică, de finanţare, că este cazul ca aceste chestiuni să fie tratate cu mult respect’.

François Hollande a precizat că a avut ‘discuţii numeroase’ cu omologul său american asupra acestui dosar de la începutul anului.

Totuşi, şeful statului francez a declarat că a luat notă de declaraţiile secretarului de stat american, John Kerry, care a pledat miercuri pentru o soluţionare ‘dreaptă’ şi adecvată a litigiului din jurul BNP Paribas.

Grupul financiar francez este acuzat că a realizat operaţii cu ţări sub embargo, precum Sudanul şi Iranul. Potrivit presei, amenda aplicată ar putea fi de peste 10 miliarde de dolari (7,34 miliarde de euro), existând şi riscul unei suspendări temporare a activităţilor sale în SUA, ceea ce ar împiedica tranzacţiile sale în dolari.

Palatul Elysée a anunţat miercuri că şeful statului i-a scris preşedintelui american la 7 aprilie pentru a atrage atenţia asupra ‘caracterului disproporţionat al sancţiunilor avute în vedere’ împotriva băncii şi a ‘riscurilor asociate acestora’, scrie France Presse, care citează surse din anturajul lui Hollande.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...