Scandalul Electroargeş: Cătălin Chelu, amendat cu 100.000 pentru că nu a făcut ofertă de preluare

CNVM, autoritatea pieţei de capital, l-a amendat pe omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori individuali de la Bursa din Bucureşti, şi pe alţi 4 parteneri, cu câte 100.000 de lei pentru că nu au respectat legea şi nu făcut oferta publică de preluare a producătoarei de electrocasnice Electroargeş din Curtea de Argeş.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 sept. 2012, 08:01
Scandalul Electroargeş: Cătălin Chelu, amendat cu 100.000 pentru că nu a făcut ofertă de preluare

Totalul amenzilor se ridică la 551.000 de lei, împreună cu sancţiunea aplicată unui al cincilea partener al lui Cătălin Chelu, Viorel Branea, care oficial controlează aproape 30% din acţiunile Electroargeş din Curtea de Argeş (simbol bursier ELGS), prin firma Bran Oil din Galaţi.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a sancţionat pe Cătălin Chelu şi pe partenerii săi, pentru că, prin Bran Oil şi prin alte 17 firme pe care le controlează direct, au acţionat împreună (concertat) pentru achiziţia a mai mult de 33% din acţiunuile ELGS, fără să se ofere, ulterior, să cumpere acţiunile celorlalţi acţionari, aşa cum prevedea legea la acest prag.

Recent , autoritatea pieţei de capital, CNVM, a dispus prelungirea cu 2 săptămâni a opririi de la tranzacţionare a pachetului de peste 18,8 milioane de acţiuni ale Electroargeş Curtea de Argeş (circa 30% din total). Acţiunile respective au rezultat dintr-o majorare de capital contestată în instanţă de un alt cunoscut investitor la Bursă, Tudor Dumitru.

Competitorul lui Chelu este un al mare investitor indicidual pe piaţa de capital, Tudor Dumitru, care ne participând la majorarea de capital contestată, şi-a diminuat participaţia până sub 10% .

Litigiul dintre Dumitru şi Chelu este vechi de un an. În august 2011, consiliul de administraţie al Electroageş a anulat subscrierile din cadrul majorării de capital realizate de către Tudor Dumitru şi de firma Vidraru SA, pe care acesta o controlează, pe motiv că plata acţiunilor s-a realizat după ora 15.00 în ultima zi.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este un „client“ obişnuit al sancţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pieţei de capital). Unul din modurile de operarare ale investitorului este achiziţia de acţiuni la companiile la care asociaţiile salariaţilor se desfiinţează şi titlurile se distribuie acestora, care sunt, de obicei, nerăbdători să le vândă.

În afară de Electroargeş, producătoarea de ulei Argus Constanţa şi cea de materiale abrazive Carbochim Cluj Napoca sunt pe rolul instanţelor locale în cauze legate de exercitarea controlului. La toate trei problemele au început odată cu desfiinţarea asociaţiilor salariaţilor PAS şi cu acumularea de acţiuni de către investitorii proeminenţi de pe piaţă.

Cea mai recenbtă ofensivă a investitorului este cea care are ca obiectiv producătoarea de benzi rulante de cauciuc Artego Tg Jiu.

Cătălin Chelu a contestat sancţiunile de până acum drept neîndreptăţite.

Exportul de aspiratoare şi mai ales de incubatoare de ouă în Moldova, Italia , Libia şi Spania a menţinut profitul la peste 7 milioane de lei, chiar dacă a scăzut cu 3,6%.

Gloria de altădată a electrocasnicelor românești a găsit o altă nişă profitabilă de afaceri şi cu un dispozitiv de absorbţie şi ventilaţie a fumului şi a gazelor arse din coşuri, din cele amplasate pe hornuri ca să mărească tirajul cu ajutorul vântului vântului într-un aliat în asigurarea ventilării.

Te-ar mai putea interesa și
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (330,7911 lei). Precedentul record a fost atins pe......
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ...
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...