Schauble: Îndatorarea României, de sub 40% din PIB, trebuie păstrată, nu trebuie pusă în pericol

România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere din Uniunea Europeană, ceea ce este de remarcat în astfel de vremuri grele, însă trebuie să protejeze gradul de îndatorare de sub 40% din PIB şi să accelereze investiţiile, inclusiv din fonduri europene şi prin accesarea planului Juncker, pentru a reduce decalajul de dezvoltare faţă de celelalte ţări membre, susţine ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble. 
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 15:40
Schauble: Îndatorarea României, de sub 40% din PIB, trebuie păstrată, nu trebuie pusă în pericol

‘România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere din UE şi asta este de remarcat în astfel de vremuri grele. Îndatorarea, şi vorbesc în calitate de ministru de Finanţe, de sub 40% din PIB trebuie păstrată, nu trebuie să o puneţi în pericol’, a explicat Wolfgang Schauble, care a participat, miercuri, la Bucureşti, la conferinţa ‘România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări’.

Acesta s-a referit şi la faptul că România are un şomaj scăzut, în anumite regiuni chiar zero, dar a remarcat problemele pe care atât ţara noastră, cât şi alte state europene, le are cu şomajul în rândul tinerilor.

‘Vă recomand modelul educaţional profesional dual, unul din cele mai importante modele educaţionale în Germania. Diploma nu trebuie să fie numai universitară. Toate diplomele trebuie să se bucure de apreciere, iar această diversitate se poate obţine prin învăţământul dual’, a afirmat ministrul german al Finanţelor.

El a reamintit faptul că Germania este partenerul comercial numărul unu al României şi a menţionat că schimburile comerciale sunt în creştere, iar investiţiile sunt semnificative. În acest context, oficialul german a recomandat autorităţilor române să nu permită apariţia unor conflicte între investitorii străini şi cei români şi nici între marile companii şi IMM-uri.

‘Este foarte important să se evite o discriminare legată de conflictul între investitorii străini şi cei români. Nu trebuie să apară un conflict nici între marii investitori şi cei mici, pentru că dinamica economiei este dată de IMM-uri, dar şi IMM-urile au nevoie de marii investitori. Criza a demonstrat asta’, a subliniat ministrul german al Finanţelor.

Potrivit acestuia, Germania încearcă să sprijine ţara noastră pentru a deveni un loc şi mai atractiv pentru investitori, iar în acest context autorităţile germane oferă, prin banca KfW Group, echivalentul Eximbank, consultanţă celor din România pentru înfiinţarea băncii de dezvoltare.

Pe de altă parte, Wolfgang Schauble a sfătuit oficialii români să accelereze absorbţia fondurilor europene şi să acceseze planul Juncker pentru a recupera decalajele faţă de ţările dezvoltate din UE.

‘Trebuie să sprijinim investiţiile acolo unde sunt încă decalaje din punct de vedere economic. Nu vrem să mărim decalajele. Europa va fi cu atât mai puternică pe cât disparităţile vor fi eliminate’, a mai spus oficialul german.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, a participat, miercuri, la Bucureşti, la conferinţa ‘România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări’.

‘La insistenţa ministrului Finanţelor din România am spus că pe vremea asta minunată pornesc către Bucureşti’, a glumit Schauble.

La conferinţă au fost prezenţi 150 de reprezentanţi ai preşedinţiei şi Guvernului României, ai altor instituţii naţionale, precum şi ai instituţiilor financiare internaţionale, ai Băncii Naţionale şi băncilor comerciale, ai mediului de afaceri, fondurilor de investiţii şi ai pieţei de capital.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...