Schauble: Să ajutăm Grecia ‘nu este o decizie uşoară’ dar e necesară pentru a evita ce e mai rău

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble le-a cerut vineri deputaţilor din Bundestag să aprobe o extindere a ajutorului financiar pentru Grecia decis marţi de europeni, apreciind că decizia 'nu este uşoară', dar necesară pentru a evita ce-i mai rău, relatează AFP.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 10:22
Schauble: Să ajutăm Grecia 'nu este o decizie uşoară' dar e necesară pentru a evita ce e mai rău

Înainte de votul aşteptat în jurul prânzului, Schauble a criticat în mai multe rânduri atitudinea guvernului grec al lui Alexis Tsipras. Decizia de a prelungi programul de ajutor ‘nu este uşoară nici pentru mine, dar îi cer fiecărui deputat să nu i se împotrivească pentru că am provoca importante pagube pentru poporul nostru şi pentru viitorul nostru’, a afirmat el.

Într-un discurs rostit pe un ton grav, ministrul german a invocat responsabilitatea Berlinului pentru Europa, subliniind rolul pe care aceasta l-a jucat pentru pacea şi prosperitatea Germaniei după Al Doilea Război Mondial. ‘Noi, germanii, trebuie să facem totul pentru ca Europa să rămână unită’, a adăugat ministrul german de finanţe.

Dar ‘nu o putem face singuri’, a precizat el, subliniind responsabilitatea altor ţări, şi în special a Greciei, ‘de a lua măsurile care sunt necesare’.

‘Discuţiile de dinainte şi de după alegerile din Grecia nu au făcut această decizie (de a prelungi programul de ajutor pentru Grecia – n.r.) mai uşoară. Nici discuţiile din ultimele zile şi ore nu au făcut-o, ca să mă exprim cu multă reţinere’, a mai afirmat Schauble.

‘Baza acordului de prelungire a ajutorului pe care îl supun votului Bundestagului este angajamentul guvernului grec că vrea să se conformeze programului fără nicio rezervă, fără nicio limită. Va trebuie să rămână aşa’, a spus Wolfgang Schauble.

Acordul prezent ‘nu se referă la noi miliarde pentru Grecia, nu se referă la anumite schimbări ale programului existent’, a mai afirmat el.

Aducând elogii reformelor derulate în Portugalia, Irlanda, Franţa sau Italia, el a subliniat izolarea Atenei. ‘Grecia singură nu poate decide în Europa care este cel mai bun drum de urmat’, a avertizat ministrul german de finanţe.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...