Schimbări în topul retailerilor şi producătorilor de mobilă. IKEA se întoarce la vânzările din 2009

Schimbare de poziţii în clasamentul retailerilor de mobilă din România. Producătorul şi comerciantul autohton Simex a luat locul Staer, o altă companie deţinută de un antreprenor român, în timp ce suedezii de la Ikea continuă să crească cu un singur magazin. Au o cotă de piaţă similară celei din 2009. Elvila şi Mobexpert rămân liderii pieţei.
Alina Stanciu - Dum, 23 mart. 2014, 10:06
Schimbări în topul retailerilor şi producătorilor de mobilă. IKEA se întoarce la vânzările din 2009

Din 2008, când retailerul suedez IKEA a deschis primul şi încă singurul magazin din România, piaţa locală a comerţului cu mobilier nu s-a schimbat aproape deloc dacă ne uităm la clasamentul companiilor în funcţie de cota de piaţă. Elvila, lanţul de magazine deţinute de omul de afaceri Viorel Cataramă şi Mobexpert, brandul lui Dan Şucu, au rămas înţepenite pe poziţiile unu şi doi, în ciuda perioadei de criză economică ce s-a resimţit acut pe această piaţă. Şi nici nu s-ar fi putut altfel, în contextul în care vorbim despre reţele de  aproximativ 20 de unităţi şi respectiv 30 de unităţi. Totuşi, pentru cei doi mari jucători români, perioada de glorie a cam apus, fapt ce se vede clar în cotele lor de piaţă. 

Potrivit unui studiu Euromonitor remis ECONOMICA.NET, în 2013 cota de piaţă a Elvila Internaţional SA era de 16,4%, faţă de 21,1% în 2008 (scădere de 22%), în vreme ce Mobexpert a pierdut în aceeaşi perioadă 3,9 puncte procentuale (20%), ajungând la 14,8%. Scăderea a fost progresivă, astfel că, la nivelul lui 2012, spre exemplu, Elvila controla 16,7% din piaţă, iar Mobexpert 15,3%. Aceasta cu toate că piaţa de profil este în uşoară creştere.

Surpriza anului trecut a venit însă din partea Simex SA, producător şi comerciant autohton de mobilă deţinut de PAS şi mici acţionari. Compania a urcat pe poziţia a cincea în clasamentul celor mai mari retaileri de mobilă din România după cota de piaţă devansând un alt comerciant român: Staer. 

Simex, listată pe Bursa de Valori Bucureşti a raportat în 2012 afaceri de nete din producţia vândută (activitatea de baza) de peste 14,9 milioane de lei (3,4 milioane de euro). Compania, care produce pentru persoane cu venituri peste medie, livrează atât pe piaţa din România, prin cele opt magazine Casa Mobila Simex din Bucureşti, Oradea, Braşov, Sibiu, Constanţa, Arad, Galaţi   şi colaboratori dar şi pe piaţa externă, în special în fostele ţări CSI.    

Staer, prima fabrică privată de mobilier modular din România, deţinută de omul de afaceri Ştefan Nicolae, este  în reorganizare, după ce managementul companiei a solicitat în decembrie 2010 intrarea în insolvenţă. Administratorul judiciar a realizat iniţial un plan de reorganizare pe o perioadă de 3 ani, după care, în 2013 a propus prelungirea perioade de executare a planului de reorganizare până în mai 2016. Retailerul operează în momentul de faţă un lanţ de 37 de magazine în toată ţara şi a raportat în perioada ianuarie-iunie 2013 vânzări totale în valoare de 20,3 milioane de lei.

IKEA creşte încet, dar sigur

În schimb, retailerul suedez IKEA, cu un singur magazin şi 10,7% din piaţă,  a reuşit practic să se întoarcă la nivelul anului 2009 (10,6% din piaţă). Aceasta în contextul în care, în primul an IKEA pe piaţa locală, suedezii au reuşit să „fure” 10% din cota celorlalţi retaileri de profil. Cel mai bun an pentru IKEA a fost însă 2011 când, din datele Euromonitor, au ajuns să controleze 11,6% din piaţă. În 2010 compania controla 10,4% din piaţă, iar în 2012-10,3%. 

Compania Cota piata 2012 Compania Cota piata 2013
Elvila International SA 16,7 Elvila International SA 16,4
Mobexpert Group SRL 15,3 Mobexpert Group SRL 14,8
Inter IKEA Systems 10,3 Inter IKEA Systems 10,7
Kika Möbelhandels GmbH 4,2 Steinhoff International Holdings Ltd * 4,2
Staer International SA 3,1 Simex SA 1,9

Sursa: Euromonitor

* Kika Möbelhandels GmbH, companie care operează magazinul d emobilier Kika din Bucureşti a fost preluată de Steinhoff International Holdings

Te-ar mai putea interesa și
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) -......
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...