Scoţia: Susţinerea independenţei rămâne minoritară – sondaj

Susţinerea independenţei rămâne minoritară în Scoţia, indică un sondaj publicat marţi, cu circa o lună şi jumătate înaintea alegerilor legislative anticipate din Regatul Unit, în care subiectul ar urma să fie discutat aprins, transmite AFP.
Economica.net - mar, 25 apr. 2017, 06:46
Scoţia: Susţinerea independenţei rămâne minoritară - sondaj

Autodeterminarea nu ar fi astfel susţinută decât de 37% dintre scoţieni dacă un nou referendum de independenţă ar avea loc ‘mâine’, afirmă o cercetare a institutului Kantar.

Independenţa ar fi respinsă de 55% dintre scoţieni, 8% sunt indecişi, adaugă acest sondaj realizat pe 1.060 de persoane, între 29 martie şi 11 aprilie, chiar după apelul guvernului scoţian la organizarea unei astfel de consultări.

Fără a respinge oficial cererea, Londra a indicat că nu este ‘momentul potrivit’, în timp ce abia începe o perioadă de doi ani de discuţii complexe cu Bruxelles-ul pentru a negocia ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Scoţia a votat în 2014 contra independenţei, cu 55%, în timp ce la Brexit, scoţienii s-au pronunţat cu largă majoritate (62%) pentru menţinerea în UE.

Sondajul indică de asemenea că propunerea naţionaliştilor de a organiza un nou referendum de independenţă între toamna lui 2018 şi primăvara 2019 nu întruneşte decât 26% opinii favorabile, 46% dintre scoţieni preferând să nu existe nicio nouă consultare.

Mai mulţi factori ar putea explica acest ‘apetit limitat’ pentru independenţă, subliniază Kantar: deteriorarea economiei scoţiene, criticile la adresa politicii guvernului scoţian, dar la fel şi o oboseală a alegătorilor faţă de multiplicarea consultărilor electorale din Regatul Unit în ultimii ani.

Concluziile sondajului reprezintă de asemenea ‘un memento prudent că sentimentele pozitive exprimate în cadrul referendumului privind UE nu se traduc în mod necesar în susţinerea independenţei’, apreciază institutul.

Conform unui alt sondaj Panelbase/Sunday Post, publicat duminică, 43% dintre scoţieni susţin independenţa, 48% se opun iar 9% sunt indecişi.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...