Seceta din vestul SUA epuizează pânzele de apă subterane – studiu

Seceta catastrofală care afectează vestul Statelor Unite pune la grea încercare pânzele de apă subterane şi ameninţă aprovizionarea cu apă a acestei regiuni în care trăiesc 40 de milioane de persoane, avertizează cercetătorii într-un studiu publicat joi şi preluat de AFP.
Economica.net - vin, 25 iul. 2014, 07:21
Seceta din vestul SUA epuizează pânzele de apă subterane - studiu

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au examinat situaţia din statele americane prin care curge fluviul Colorado. Concluzia este că ultimii 14 ani sunt cei mai secetoşi din ultimul secol.

În total, volumul pierderilor hidraulice din bazinul fluviului Colorado echivalează cu aproape dublul volumului Lacului Mead, cel mai mare rezervor de apă din SUA, care alimentează mai ales Las Vegas, evidenţiază acest studiu apărut în publicaţia Geophysical Research Letters.

Date obţinute prin satelit referitoare la intervalul dintre 2004 şi 2013 pun în evidenţă o pierdere de 65 kilometri cubi de apă dulce în ansamblul bazinului.

‘Este o pierdere uriaşă’, a spus Stephanie Castle, autor principal al studiului şi specialist în resurse hidraulice la Universitatea din California, potrivit căreia situaţia este ‘şocantă’. În plus, ‘nu cunoaştem cu precizie volumul de apă rămas în subsol şi, prin urmare, nu putem prevedea când se vor epuiza aceste rezerve’, a adăugat aceasta.

Datele au fost furnizate de GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), misiune comună a NASA şi a Agenţiei spaţiale germane destinată cartografierii câmpului gravitaţional al Pământului. Au fost măsurate variaţiile forţei gravitaţionale din regiune în funcţie de scăderea rezervelor de apă.

Potrivit experţilor, nivelurile lacurilor şi cursurilor de apă sunt uşor de determinat. Sarcina se îngreunează însă în cazul straturilor acvifere, adevărate pungi cu apă subterane, de unde şi importanţa datelor stabilite prin satelit.

Bazinul fluviului Colorado alimentează cu apă 40 de milioane de persoane şi irigă circa 1,6 milioane de hectare de pământ cultivat.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...