Secretul celei mai mari fuziuni de la Bursă

Societatea de brokeraj SSIF Broker Cluj  Napoca este interesată de fuziunea cu competitoarea sa directă, BT Securities, pentru a-şi completa serviciile cu cele de corporate finance ale Băncii Transilvania.  „Fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities răspunde unei tendinţe de pe piaţă", a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker.
Adrian N. Ionescu - mar, 26 nov. 2013, 22:01
Secretul celei mai mari fuziuni de la Bursă

SSIF Broker Cluj  Napoca (BRK) , singura firmă de brokeraj ea însăşi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai poate aştepta mult promisa dezvoltare a Bursei pentru creşterea comisioanelor de intermediere a tranzacţiilor şi caută soluţii de dezvoltare  în afara ringului.

Recent, SSIF Broker Cluj (BRK) a anunţat intenţia de a fuziona cu BT Securities, firma de brokeraj Băncii Transilvania. Astfel, BRK speră să profite de pe urma dezvoltării serviciilor complexe de finanţare corporatistă (corporate finance) de pe piaţa românească.

„Fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities ar răspunde unei tendinţe care se poate distinge deja pe piaţă, aceea a creşterii importantei ofertelor complexe de corporate finance”, a declarat Grigore Chiş, directorul general al SSIF broker Cluj, pentru ECONOMICA.NET.

Oficialul clujean a invocat exemplul BCR, al cărei departament de corporate finance şi-a făcut deja simţită prezenţa pe piaţa de capital, prin ofertele Romgaz dar şi AdePlast.

„Companiile au nevoie de un nou tip de ofertă de finanţare, în care consultanţa corporate finance şi oferta de credite trebuie corect dozate cu cererea de capital de pe piaţa. SSIF Broker Cluj a ajuns deja la un grad de dezvoltare care îi impune deja intrarea într-o ligă superioară a serviciilor de investiţii”, a mai spus Grigore Chiş.

De altfel, societatea rezultată din fuziune ar putea să păstreze brandul Băncii Transilvania în denumire (ca BT Securities), dar ar rămâne, de asemnea, şi listată la Bursa de Valori Bucureşti (ca SSIF Broker).

Oficialii BT Securities nu au dorit să comenteze.

SSIF Broker Cluj a obţinut un profit net de 5,2 milioane de lei, cea mai mare parte fiind profitul financiar  (4,98 milioane lei), rezultat al operaţiunilor cu acţiuni în nume propriu.

SSIF Broker Cluj  Napoca (BRK) este a patra cea mai activă companie de brokeraj de la BVB, după valoarea tranzacţiilor intermediate, de 1,87 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului. Este urmată BCR şi de BT Securities, cu tranzacţii de 1,08 miliarde, respectiv 614 milioane de lei.

„Din analizele preliminare efectuate, societatea nou creată ar ocupa prima poziţie între societăţile de brokeraj din România, din punctul de vedere al activelor proprii şi s-ar situa între primele trei societăţi ca şi cotă de piaţă, ajungând cumulat pe primele 9 luni ale anului 2013 la o cotă de piaţă de 15,28%”, au estimat oficialii Broker Cluj.

Societatea de consultanţă Andrei & Andrei, a unuia dintre fondatorii Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca, are 5,47% din acţiunile BRK.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...