Sectorul financiar atacă poziţia de lider în indicele S&P 500, ocupată în prezent de industria IT

Companiile financiare atacă pentru prima oară de la declanşarea crizei poziţia de lider în indicele Standard&Poor's 500, în funcţie de ponderea sectorului de profil, ocupată în prezent de industria IT, datorită celei mai puternice creşterii a profiturilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 29 iul. 2013, 19:41
Sectorul financiar atacă poziţia de lider în indicele S&P 500, ocupată în prezent de industria IT

Băncile, companiile de brokeraj şi cele de asigurări au o pondere de 16,8% în indicele S&P 500, aproape dublă faţă de nivelul din 2009 şi aproape de ponderea de 17,6% a companiilor din sectorul tehnologiei.

Bank of America şi Morgan Stanley au avut o contribuţie importantă la creşterea S&P în această lună, după ce au raportat rezultate trimestriale peste estimările analiştilor.

Acţiunile Intel şi Microsoft au înregistrat în luna iulie unele dintre cele mai slabe evoluţii între membrii S&P 500, din cauza profiturilor care au ratat estimările.

Pentru investitorii bull (taur, care mizează pe creştere), schimbarea arată că băncile vor susţine economia americană chiar şi după ce Rezerve Federală (Fed) va începe retragerea măsurilor de stimulare. Investitorii bear (urs, care anticipează scădere) consideră că profiturile companiilor membre ale S&P 500 vor scădea în acest trimestru, chiar dacă nu şi cele ale băncilor. Ei notează faptul că ultima oară când companiile financiare au fost cea mai mare industrie din piaţă a fost în 2008, iar consecinţele au fost dezastruoase.

„Faptul că băncile au performanţe destul de bune oferă o anumită încredere în economie. Fără un sector financiar funcţional este greu să ne imaginăm că restul economiei va merge bine”, a spus Kevin Caron, analist la Stifel Nicolaus, companie care administrează active de circa 130 de miliarde de dolari.

Indicele S&P 500 a urcat cu 19% în acest an, iar avansul de la un nivel minim atins în martie 2009 a ajuns la 150%.

Analiştii anticipează o creştere de 3,3% a profiturilor companiilor din S&P 500, în trimestrul al doilea, susţinută de un avans de 27% al profiturilor băncilor. Excluzând sectorul financiar, profitabilitatea companiilor din S&P 500 va scădea cu 1,2%.

Titlurile Bank of America, Morgan Stanley şi E*Trade Financial Corp. au urcat cu cel puţin 13% în această lună.

În schimb, acţiunile Broadcom au coborât cu 19% în această lună, iar Microsoft cu 8,5%.

Producătorii de computere şi de software au raportat profituri cu 0,4% sub estimările medii ale analiştilor, potrivit datelor Bloomberg.

Băncile au reprezentat cea mai mare industrie în timpul pieţei taur care a început în 2002, perioadă în care indicele S&P 500 s-a dublat, iar economia SUA a înregistrat o creştere anuală de circa 3,5%.

La sfârşitul anilor ’90, companiile financiare au ajuns la o pondere de 18,8% în indicele S&P 500, evoluţie care a coincis cu cea mai mare creştere a acţiunilor din istorie şi cu un avans mediu anual de peste 4% al PIB-ului american.

Ultima oară când acţiunile financiare au avut cea mai mare pondere în S&P 500 a fost în mai 2008, cu patru luni înainte ca Lehman Brothers Holdings să declare cel mai mare faliment din istoria SUA.

Industria bancară americană a înregistrat pierderi record de 14,65 dolari pe acţiune în ultimul trimestru al anului 2008 şi a consemnat pierderi generate de credite şi reduceri ale valorii activelor de peste 2.000 de miliarde de dolari, din cauza crizei.

În următorul an şi jumătate, capitalizarea bursei americane a scăzut cu 11.000 de miliarde de dolari.

Autorităţile de reglementare au înăsprit între timp legislaţia pentru creşterea transparenţei şi reducerea riscurilor, inclusiv prin majorarea nivelului minim al capitalului, pentru a preveni o nouă criză financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...