Sectorul IMM poate atrage finanţări de 2,5 milioane euro prin Horizon 2020 – SME Instrument

Companiile mici şi mijlocii din România pot aplica, până pe 17 decembrie, la schema de finanţare europeană nerambursabilă 'Horizon 2020 - SME Instrument', prin care pot obţine finanţări între 50.000 şi 2,5 milioane de euro, pentru proiecte inovatoare (disruptive innovation), în domeniul telecom şi alte sectoare, arată EY România, într-un studiu.
Economica.net - vin, 24 oct. 2014, 10:49
Sectorul IMM poate atrage finanţări de 2,5 milioane euro prin Horizon 2020 - SME Instrument

Comisia Europeană a oferit drept exemplele de idei de proiect care intră în categoria celor considerate cu adevărat inovatoare (de tip disruptive innovation) produse precum iPad-ul, fotografia digitală, telefonul mobil, Skype, dar pentru care pot aplica doar întreprinderile mici şi mijlocii, scrie Agerpres.

‘Horizon 2020 – SME Instrument’ alocă bani europeni unor idei inovatoare care să ajute companiile de tip mic şi mijlociu să facă trecerea de la idee la produs şi la introducerea acestuia pe piaţă.

Bugetul total este de 3 miliarde de euro, iar banii sunt alocaţi de Uniunea Europeană pentru trei faze ale schemei, până în anul 2020. Prima fază este cea a susţinerii cu 50.000 de euro pentru fiecare idee câştigătoare. Banii vor fi acordaţi strict pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru ideea de afaceri respectivă.

Pentru a obţine aceşti bani, e nevoie de o idee cu adevărat inovatoare şi de completarea unei aplicaţii de maximum 15 pagini. După prima fază, IMM-urile care au fost selectate pot aplica pentru fazele a doua şi a treia, în care pot aplica pentru sume între 500.000 şi 2,5 milioane de euro. IMM-urile româneşti intră în competiţie cu celelalte proiecte europene.

În runda desfăşurată în iunie 2014, au aplicat 2.666 de companii din care au fost selectate doar 155. Niciun proiect din România nu a fost selectat, în timp ce Bulgaria, Ungaria, Estonia, Slovenia şi Polonia au avut câte un proiect câştigător.

România a avut 42 de aplicaţii în runda din luna iunie 2014 şi 23 de aplicaţii în luna septembrie.

În prima rundă, desfăşurată în luna iunie, proiectele spaniole au avut cel mai mare succes, 39 dintre proiectele câştigătoare provenind din Spania. Pe locul al doilea ca număr s-au clasat proiectele din Marea Britanie şi pe locul al treilea cele din Italia.

În total, în 2014, vor fi selectate aproximativ 645 de proiecte.

Pentru a doua rundă, încheiată în septembrie, s-au primit 1.944 de aplicaţii, numărul total al aplicaţiilor în primele două runde crescând la peste 4.600, iar rezultatele celei de-a doua runde vor fi publicate spre sfârşitul lunii noiembrie. Răspunsurile la aplicaţii sunt transmise într-un interval de două luni.

Potrivit EY, în România, creditul bancar rămâne în continuare cea mai importantă sursă de finanţare pentru companiile româneşti, dar interesul pentru finanţarea bancară a înregistrat o tendinţă descrescătoare în 2014, faţă de 2013.

Finanţarea prin fonduri europene înregistrează, însă, aproape o dublare a interesului din partea antreprenorilor români, conform aceluiaşi studiu.

Cu toate că există interes, unele scheme de finanţare prin astfel de fonduri nu sunt suficient cunoscute, cum este şi cazul schemei Horizon 2020 – SME Instrument, arată Mihaela Matei, coordonatorul proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului românesc.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...