Şefii Fondului Proprietatea, dezamăgiţi de numirile politice de directori la companiile de stat

Franklin Templeton Investment Management (FRK), firma care administrează Fondul Proprietatea, „îşi exprimă dezamăgirea“ că procesul de reformare a companiilor de stat, inclusiv prin selecţia de manageri generali, este mult întârziat. Franklin Templeton acuză perpetuarea numirilor politice în dauna celor profesionale, „deşi OUG 109/2011 (care reglememntează procesul, n.r.), a intrat în vigoare pe 14 decembrie 2011“, spune un comunicat al FRK, primit de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 06 sept. 2012, 09:51
Şefii Fondului Proprietatea, dezamăgiţi de numirile politice de directori la companiile de stat

„Cele mai multe dintre prevederi nu au fost încă implementate“, constată administratorii de la Franklin Templeton Investment Management (FRK), care sunt preocupaţi mai ales de companiile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea (simbol bursier FP).

Nu a fost numit nici un director selectat după criteriile din OUG 109/2011.

Abia în 5 iulie a fost demarată procedura de selectare a consultanţilor de recrutare a managementului profesionist la companiile de stat, prevăzută de OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Până în prezent nu au fost desemnaţi consultanţii de recrutare decât la Hidroelectrica şi la patru companii la care acţionar majoritar este Ministerul Transporturilor, dintre toate companiile de stat din portofoliul FP, aminteşte comunicatul primit la redacţia ECONOMICA.NET.

În ultimul an, oficialii guvernamentali au făcut campanie pe tema „managerilor privaţi“ la firmele de stat. Administratorii FP spun însă cu nu s/au f[cut ;i progrese reale.

Franklin Templeton acuză, pe de altă parte, faptul că au fost numiţi administratori şi manageri generali interimari, „în majoritatea cazurilor, au fost recomandaţi în special pe baza afilierii politice“.

„O serie“ dintre managerii provizorii „nu au experienţa profesională relevantă pentru companiile în care au fost numiţi“.

Mai rău, „în pofida faptului că au fost numiţi provizoriu, noilor manageri generali li s-a permis să opereze modificări semnificative în posturi din eşaloanele medii şi înalte de conducere, majoritatea acestor posturi fiind ocupate acum pe baza unor criterii de selecţie chestionabile şi a apartenenţei politice“, mai spun administratorii Fondului Proprietatea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, arată informaţiile companiilor auto, transmite DPA....
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...