Şeful Direcţiei Paşapoarte: Noile paşapoarte vor fi aproape imposibil de falsificat

Noile paşapoarte simple electronice şi simple temporare care au fost puse în circulaţie în această săptămână vor fi aproape imposibil de falsificat; noile modificări nu vor influenţa costul plătit de cetăţean pentru eliberarea paşaportului, a declarat sâmbătă şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, Mirel Toancă.
Economica.net - sâm, 12 ian. 2019, 09:47
Şeful Direcţiei Paşapoarte: Noile paşapoarte vor fi aproape imposibil de falsificat

El a prezentat, într-o conferinţă de presă la Ministerul Afacerilor Interne, noutăţile legate de eliberarea paşapoartelor româneşti şi noile elementele de siguranţă, care sunt schimbate periodic, în pas cu evoluţiile tehnologice din domeniu.

„Noile paşapoarte au elemente de siguranţă care le vor face aproape imposibil de falsificat şi un design modern cu detalii inspirate din istoria şi geografia ţării noastre. Fiecare filă a noilor paşapoarte conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara, oraşul medieval Sighişoara ş.a. Cu această nouă generaţie de paşapoarte facem un pas în viitor, prin complexitatea elementelor de protecţie împotriva fraudării documentelor”, a spus Mirel Toancă.

Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte a explicat că elementele de siguranţă implementate au la bază noile tehnologii în materie, precum desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie.

„O parte a elementelor menţionate pot fi văzute cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, de securitate, cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori – roşu, galben şi albastru, una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben-verzui şi albastru”, a explicat Toancă.

El a arătat că, pe lângă elementele de siguranţă pe care le oferă aceste imagini, se va realiza şi o promovare a obiectivelor turistice şi istorice ale ţării.

„Datorită acestor noi elemente de siguranţă şi de design, documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut. Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului plătit de cetăţean”, a subliniat şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Mirel Toancă a precizat că documentele de călătorie din generaţiile anterioare vor rămâne valabile până la data menţionată în acestea.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...