Şeful serviciilor de informaţii americane: SUA se tem de o revenire la un Război Rece cu Rusia

Coordonatorului serviciilor americane de informaţii, James Clapper, consideră posibilă revenirea la o formă de 'Război Rece' între SUA şi o Rusie hotărâtă să îşi apere statutul de mare putere mondială, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 18:43
Şeful serviciilor de informaţii americane: SUA se tem de o revenire la un Război Rece cu Rusia

‘Multe dintre acţiunile agresive’ ale Rusiei din acest moment pentru a-şi apăra ‘statutul de mare putere mondială’ ar putea continua, iar ‘noi ne vom putea trezi într-o spirală asemănătoare cu Războiul Rece’, a declarat el în cadrul Comisiei pentru forţe armate din Senat.

‘Ruşii sunt paranoici în privinţa NATO. Sunt foarte preocupaţi’ că ar putea fi blocaţi în capacităţile lor de acţiune, a declarat Clapper.

‘Ei sunt foarte, foarte preocupaţi’ în privinţa apărării antirachetă occidentale şi de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatră de temelie a statutului lor de mare putere mondială, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informaţii.

Preşedintele rus Vladimir Putin este ‘primul lider după Stalin care a extins teritoriul rus’, a reamintit el, făcând aluzie la anexarea Crimeii.

Iar intervenţia rusă în Siria este ‘prima folosire semnificativă după decenii’ a unei forţe expediţionare dincolo de fosta sferă sovietică, a spus el.

Rusia a dus de asemenea ‘războiul de informaţii la un nou nivel’, ‘publicând informaţii false sau înşelătoare pentru a discredita Occidentul’, sau pentru a face ca evenimentele care îi afectează imaginea să devină ‘confuze’, a adăugat el.

În raportul său scris, Clapper a notat de asemenea că Rusia îşi dezvoltă potenţialul de atacuri cibernetice, cu dorinţa în special ‘de a ţinti infrastructura cheie’ (reţele de electricitate, de transport etc.).

‘Operaţiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil să lovească în interesele americane’, a subliniat Clapper.

Rusia a dezvoltat de asemenea o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, a reamintit el.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...