Senat: Propunerea prin care se suspendă privatizarea societăţilor comerciale pentru cinci ani, adoptată tacit

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind unele măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului, iniţiată de senatorul social democrat Şerban Nicolae, alături de mai mulţi parlamentari PSD.
Economica.net - lun, 20 nov. 2017, 16:36
Senat: Propunerea prin care se suspendă privatizarea societăţilor comerciale pentru cinci ani, adoptată tacit

‘La data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă pentru o perioadă de cinci ani aplicarea dispoziţiilor OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin legea nr. 44/1998 şi a dispoziţiilor legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prin excepţie de la dispoziţiile articolului precedent, participaţiile statului pot fi tranzacţionate pe pieţe reglementate sau sisteme alternative de tranzacţionare autorizate conform legii, dacă la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent totalul activelor nu depăşeşte 2.000.000 lei’, se arată în propunere.

Conform altei prevederi, repararea prejudiciilor aduse intereselor statului în economie, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, se va realiza prin restabilirea situaţiei juridice anterioare săvârşirii infracţiunii.

Astfel, procurorul sau instanţa de judecată vor lua măsurile legale de restabilire a situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii când prejudicierea intereselor statului a rezultat în mod vădit în comiterea infracţiunii, iar restabilirea este posibilă. Acţiunile şi activele dobândite prin infracţiuni săvârşite în procesul de privatizare a societăţilor vor intra de drept în proprietatea statului la data emiterii actului de către instanţa de judecată sau procuror.

‘Obligaţiile fiscale restante datorate bugetului general consolidat de către societăţile la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar vor fi structurate de Ministerul Finanţelor Publice într-un portofoliu unic de creanţe, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, administrat de o entitate juridică creată exclusiv cu scopul securizării creanţelor fiscale şi tranzacţionării acestora, astfel cum sunt definite potrivit legislaţiei privind piaţa de capital’, reiese dintr-un alt articol.

Totodată, regiile autonome urmează să se transforme în societăţi comerciale cu statul unic acţionar.

‘Regiile autonome care sunt organizate şi funcţionează în baza Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, cu modificările şi completările ulterioare şi care funcţionează în sectoarele menţionate la alin. 1 (cele care aparţin sectoarelor de interes strategic şi de siguranţă a statului, n.r.) se transformă în societăţi comerciale pe acţiuni în sistem dualist, conform legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi’, se arată în propunere.

Conform expunerii de motive, privatizarea activelor statului a fost esenţială pentru realizarea unei economii de piaţă, întărirea disciplinei financiare a întreprinderilor şi îmbunătăţirea productivităţii şi eficienţei acestora.

‘Fără a minimiza eforturile României în aplicarea măsurilor de reformă economică pentru trecerea la o economie de piaţă funcţională, se poate constata că privatizarea activelor statului a condus în numeroase situaţii şi la lichidarea unor societăţi comerciale pretins neviabile sau la adoptarea unor strategii de restructurare care nu au avut efectele scontate şi care în final au condus la închiderea şi falimentul multor capacităţi de producţie şi de infrastructură critice, esenţiale pentru dezvoltarea economică, menţinerea funcţiilor vitale şi siguranţa statului’, argumentează iniţiatorii.

Comisia pentru buget, Comisia economică şi cea pentru dezvoltare şi strategie economică au adoptat un raport comun de admitere cu amendamente.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...