SENTIMENTUL de dimineaţă: Deschidere încordată. Jucătorii aşteaptă inspiraţie de la statistici

Săptămâna începe cu jucătorii concentraţi pe statisticile europene. Cei de la marile burse europene pândesc sceptic statisticile ca să vadă dacă mai corectează, prin vânzări , sau nu. La Bucureşti se pândesc marile burse.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 feb. 2014, 07:06
SENTIMENTUL de dimineaţă: Deschidere încordată. Jucătorii aşteaptă inspiraţie de la statistici

Jucătorii de pe bursele europene stau la pândă să vadă dacă indicele preţurilor din industriile continentului (PMI) justifică reintrarea la cumpărare, după un început de an tensionat, marcat de corecţii.

Speculatorii pe pieţele futures (unde se pariază pe deschiderea burselor) mizează pe o deschidere în stagnare sau chiar în scădere a celor mai importanţi indici bursieri ai Europei cu 0,1% (DAX  la Frankfurt) şi cu 0,2 FTSE la Londra), respectiv cu 0,1%  (CAC 40 la Paris).

PMI va fi publicat nu mult dupa deschidere, aşa că sentimentul acestei dimineţi este incert. Înţelept este să cercetăm…

Mediul

Este confortabil, cumva, să-ţi exprime altcineva temerile pe care nu vrei să le iei singur în seamă. Iată:

Mediul curent rămâne periculos. Bursa americană nu a avut nici o corecţie negativă importantă în ultimii doi ani. Este imposibil de anticipat dacă echilibrul fragil din ultimele zile se va transforma în panică. Emoţiile extreme sunt imposibil de cuantificat”, scria , joi, Mihai Nichişoiu, analist al Tradeville.

Atenţia mai mare a pieţelor pentru datele economice se impune după ce Rezerva Federală (FED banca centrală a SUA) a decis să mai pompeze lunar în piaţă numai 65 de miliarde de dolari, adică să taie dublu, cu 10 miliarde de dolari în plus, faţă de norma anterioară.

Mâine este aşteaptată decizia Băncii Naţionale de scădere a dobânzii de referinţă, ceea ce ar trebui, teoretic, să încurajeze investiţia la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) (bani mai mulţi pentru creditarea companiilor, relansarea economiei, dobânzi mai mici, deci incurajarea apetitului pentru risc etc.).

Fără curajul investitorilor străini, cel al românilor nu are mare forţă, însă.

Reperele tehnice

Scăderile de vineri au apropiat la nici 130 de puncte, periculos de mult, indicele BET FI, de cel mai apropiat suport pentru reluarea creşterii.

Următorul suport este la 29.200 de puncte şi de probabilitatea atingerii lui scria, încă de lunea trecută, Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său săptămânal trimis şi la redacţia ECONOMICA.NET.

Aşteptăm raportul din această luni, dar, aproape sigur, ne va confirma tendinţa ascendentă pe termen mediu, dacă indicele nu cade sub suportul menţionat la urmă.

Indicele BET FI este cel mai sensibil barometru al tendinţelor curente ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile din portofoliul său sunt cele mai vânate şi deci cele mai supuse speculaţiilor.

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi şi mai jos, la „DIDACTICE„).

 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

Arhiva

…de MEDIU

Depune mărturie mai ales despre optimismul că marile pieţe nu vor corecta atât de adânc încât să pună în pericol creşteera şi la Bucureşti

…de REPERE TEHNICE

Spune că reluarea creşterii va fi confirmată doar după stabilizarea BET FI mai întâi deasupra rezistenţei de la 32.000, apoi peste 33.500. 

De asemeni dă detalii despre ceilalţi indici.

Prima lună a acestui an este concentrată în ARHIVA din 31 ianuarie:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Şi mai multe indicii încă valabile mai pot fi găsite în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile pe parsul zilei. 

SENTIMENTUL din 29 ianuarie este un exemplu. Ziua a început tot într-o încântare. A fost perceput foarte bine faptul că Turcia mărise dobânda de referinţă şi în in ciuda aşteptăriii unei veşti triste de la FED.  După prânz jucătorii au considerat că scăderea dobânzii nu este de ajuns, deşi o numiseră şocantă cu câteva ore înainte.

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.


 


Te-ar mai putea interesa și
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) la uzina sa de la Valencia (Spania), transmite Reuters, relatează Agerpres....
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...