Codul Fiscal se schimbă în Parlament: pensiile scapă de impozit şi de contribuţia la sănătate

Camera Deputaţilor va fi convocată în sesiune extraordinară, joi, pentru a aproba proiectul Cristianei Anghel prin care se elimină impozitul de 16% pentru pensii, precum şi plata contribuţiilor de sănătate, proiect adoptat deja de Senat în septembrie. Pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate cu 16%, iar pensionarilor cu venituri de peste 917 lei pe lună nu li se mai reţine contribuţia la sănătate, aceasta urmând să fie plătită de la bugetul de stat. 
Economica.net - mar, 03 ian. 2017, 09:36
Codul Fiscal se schimbă în Parlament: pensiile scapă de impozit şi de contribuţia la sănătate

Secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că preşedintele forului, Liviu Dragnea, a solicitat ca deputaţii să se reunească într-o sesiune extraordinară joi, 5 ianuarie, pentru adoptarea în plen a unui proiect de lege privind modificarea Codului fiscal. Comisia de buget-finanţe se va reuni miercuri pentru adoptarea raportului.

Proiectul discutat de deputaţi în sesiune extraordinară este cel iniţiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel şi susţinut de alţi 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD şi neafiliaţi, prin care este eliminată plata impozitului de 16% pe venit pentru toate pensiile, precum şi a contribuţiei CASS, care va fi asigurată astfel de la bugetul de stat, şi nu de contribuabil.

Proiectul Cristianei Anghel a fost adoptat de Senat în luna septembrie. „Bătrânii noştri nu sunt o masă amorfă, fără identitate. Bătrânii noştri au nume şi prenume. Sunt părinţii, bunicii sau străbunicii noştri. Bătrânii noştri au construit o ţară. A venit războiul şi a distrus-o. (…) După o muncă de o viaţă, părinţii, bunicii, strămoşii noştri au ajuns bătaia de joc a guvernanţilor. Se pare că dumnealor suferă de gerontofobie”, a explicat senatorul.

Pensionarii cu venituri din pensie de peste 918 lei pe lună nu vor mai plăti contribuţia la sănătate (CASS), aceasta urmând să fie achitată de la bugetul de stat, ca pentru restul pensionarilor. 

Contribuţia la sănătate se datorează doar pe partea din pensie care depăşeşte valoarea punctului de pensie, care acum este de 918 lei, şi va fi suportată de la bugetul de stat.

„Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stablit pentru anul fiscal respectiv. Contribuţia se suportă de la bugetul de stat”, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului Fiscal.

Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament în luna ianuarie 2016 şi a fost retrimisă de mai multe ori la comisie. Comisia de buget-finanţe a dat de două ori raport de respingere propiectului, iar pe 31 august a elaborat un raport de admitere cu amendamente.

Guvenul Cioloş nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.

Pe de altă parte, PSD ar dori să elimine şi obligativitatea plăţii contribuţiei la sănătate pentru veniturile din depozitele bancare, care a intrat în vigoare chiar la 1 ianuarie 2017.

‘Începând de la 1 ianurie fiecare pensionar, om simplu, indiferent. Orice român din ţara asta dacă are un depozit bancar şi pe dobânda aia trebuia să mai calculeze să mai plătească casa de sănătate. Cu aşa ceva nu suntem de acord, a declarat ieri Dragnea, la Romania TV.

Nu se ştie încă dacă va fi păstrată contribuţia la sănătate aplicată veniturilor din chirii sau celor din drepturi de proprietate intelectuală dacă cei care le-au obţinut au şi alte surse de venit pentru care plătesc contribuţia la sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...