SIF Moldova vrea să împartă cu SIF Banat-Crişana administrarea SIF Muntenia

SIF Moldova (SIF2) vrea să împartă cu SIF Banat-Crişana (SIF1) controlul asupra SIF Muntenia (SIF4), prin achiziţia unui pachet reprezentând 50% din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.
Economica.net - vin, 23 aug. 2013, 14:29
SIF Moldova vrea să împartă cu SIF Banat-Crişana administrarea SIF Muntenia

„SIF Moldova informează investitorii că are intenţia de a dobândi 59.951 acţiuni, reprezentând 49,96% din capitalul social al SAI Muntenia Invest, în condiţii similare de preţ/acţiune cu SIF Banat-Crişana. SIF Moldova a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară si Consiliul Concurenţei cu privire la intenţia de a dobândi o participaţie calificată la SAI Muntenia Invest. Condiţiile de desfăşurare a tranzacţiei vor fi aduse la cunostinţă publicului la finalizarea tranzacţiei. Includerea în portofoliul SIF Moldova a unei societăţi de administrare a investiţiilor are ca obiectiv dezvoltarea şi restructurarea portofoliului de acţiuni. Hotărârea Consiliului de Administraţie se înscrie în reperele politicii de investiţii aprobată de acţionari, de eficientizare a activităţii de bază şi de diversificare a ţintelor investiţionale, cu menţinerea unui profil mediu de risc”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de SIF Moldova Bursei de Valori Bucureşti.

Intenţia SIF Moldova a fost anunţată şi de SIF Banat-Crişana, printr-un comunicat transmis Bursei şi din care reiese că SIF Moldova va cumpăra acţiunile de la SIF Banat-Crişana.

„SIF Banat-Crişana informează investitorii asupra intenţiei de cesiune către SIF Moldova a drepturilor şi obligaţiilor aferente achiziţiei pachetului de acţiuni reprezentând 49,96% din capitalul SAI Muntenia Invest. Cesiunea se va finaliza în funcţie de decizia Consiliului Concurenţei şi avizul Autorităţii de Supravhegere Financiară”, se arată în comunicatul SIF Banat-Crişana.

Astfel, pentru pachetul respectiv de acţiuni SIF Moldova ar urma să plătească 8,2 milioane lei, sumă apropiată de cea achitată de SIF Banat-Crişana pentru preluarea a 50,01% din titlurile Mutenia Invest.

Potrivit înţelegerii dintre SIF Banat-Crişana şi acţionarii Muntenia Invest, societatea de investiţii financiare cu sediul în Arad achită 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.

La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat atunci în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia a primit, ulterior, aprobările necesare de la Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În cadrul preluării Muntenia Invest SIF Banat-Crişana şi-a mutat sucursala din Bucureşti în clădirea Muntenia Invest, iar directorul Direcţiei Juridice a SIF Banat-Crişana, Dănuţ Porumb, a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Muntenia Invest.

SIF Moldova a încheiat luna iulie cu un activ net de 1,122 miliarde lei, cu 5,13% peste nivelul din luna iunie (1,067 miliarde lei) şi, respectiv, cu 2,9% peste cel din 2012 (1,09 miliarde lei). Societatea a raportat pentru primele şapte luni un profit de 97,2 milioane lei.

SIF Muntenia a consemnat în luna iulie cea mai mică creştere a activului net dintre SIF-uri, care a urcat cu numai 0,13%, de la 1,021 miliarde lei la 1,023 miliarde lei. Activul net este cu 3,9% sub nivelul de anul trecut, când totaliza 1,064 miliarde lei. Societatea a încheiat primele şapte luni cu un profit de 51 milioane lei, cu 14 milioane lei mai mare decât cel de la mijlocul anului, de 37 milioane lei.

Totodată, SIF Banat-Crişana a continuat să înregistreze cel mai mic profit dintre cele cinci SIF-uri şi în luna iulie, când a câştigat 3,3 milioane lei. Societatea a consemnat în primele şapte luni un profit de 32 milioane lei.

Activul net al SIF Banat-Crişana a urcat cu aproape 4,9% în luna iulie, de la 1,39 miliarde lei la 1,458 miliarde lei. Comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, activul net este pe plus cu 10,7%. SIF Banat-Crişana a încheiat anul trecut cu un activ net de 1,317 miliarde lei.

Raportat la cele mai recente preţuri de la bursă, titlurile SIF Moldova sunt tranzacţionate la un discount de aproape 42%, iar acţiunile SIF Muntenia şi titlurile SIF Banat-Crişana la diferenţe de 44% şi, respectiv, de 59%. La finalul şedinţei de vineri, SIF Moldova avea o capitalizare bursieră de 653 milioane lei (147,4 milioane euro), iar SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana de 568,1 milioane lei (128,2 milioane euro) şi, respectiv, de 595 milioane lei (134,3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Cisco: 73% dintre companiile globale se aşteaptă ca un atac cibernetic să le afecteze afacerile, în următoarele 12 – 24 de luni
Cisco: 73% dintre companiile globale se aşteaptă ca un atac cibernetic să le afecteze afacerile, în următoarele 12 – ...
Aproape trei sferturi (73%) dintre organizaţiile globale sunt de părere că un incident de securitate cibernetică este posibil să le perturbe afacerea în următoarele 12 - 24 de luni, arată......
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din ...
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...