Situaţia cartierului cu locuitori captivi din nordul Bucureştiului se agravează. Ce soluţii se întrevăd

Drumul forestier prin care se făcea accesul în cartierul Greenfield din nordul Capitalei a fost închis în iarna acestui an, după o decizie a instanţei. Astăzi, la aproape şase luni de la închiderea acestuia, dezvoltatorul Impact aşteaptă PUZ-urile pentru a demara construcţia drumurilor de acces, iar Compania de Drumuri a anulat, la cererea Poliţiei, posibilitatea întoarcerii spre Bucureşti sub pod, pentru cei care ies din Aleea Teişani. 
Andrada Ghira - Dum, 16 iul. 2017, 09:31
Situaţia cartierului cu locuitori captivi din nordul Bucureştiului se agravează. Ce soluţii se întrevăd

Disputa între Direcţia Silvică şi Impact, apărută în 2008, s-a terminat anul trecut cu o decizia a instanţei prin care se cerea închiderea drumului Vadu Moldovei, pe unde locuitorii cartierului ajungeau acasa. De la momentul închiderii, februarie 2017, cei circa 5.000 de locuitori ai cartierului sunt obligaţi să folosească alte rute pentru a putea ajunge în oraş. 

Iar de săptămâna trecută au o variantă şi mai lungă. Compania Naţională de Drumuri (CNAIR) a anulat posibilitatea virării la stânga, spre Buureşti, sub podul de la ieşirea din Aleea Teişani. 

„Am reconfigurat acolo toată intersecţia, pentru că Poliţia ne-a cerut să reconfigurăm din cauza ambuteiajelor. Săptămâna trecută s-a anulat posibiltiatea întoarcerii pe sub pod. Traseul locuitorilor din Greenfield s-a lungit cu circa 3 km. Au fost anulate giratoriile sub pod şi s-a făcut un nou sens giratoriu spre Tunari, unde pot întoarce în noul giratoriu şi pot intra în oraş”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. 

Scriitorul Mircea Cărtărescu, unul dintre locuitorii cartierului Greenfiled, atrăgea în urmă cu câteva zile atenţia asupra acestei noi situaţii şi scria pe pagina de Facebook că „acum a apărut o obligație la dreapta, spre centură. Prin urmare, s-a luat oamenilor și posibilitatea de-a se-ntoarce-n oraș. Toți sunt împinși acum spre Otopeni, spre Tunari, la mama naibii. Complexul Mall Băneasa, de unde locuitorii se aprovizionează, era la cinci minute cu mașina, acum e la jumătate de oră cel puțin. În oraș nu ajungi decât după drumuri nesfârșite. Cine plătește acestor oameni combustibilul și timpul pierdut în trafic? Cartierul e în sectorul 1 al Bucureștiului, primăria are o responsabilitate pe care nu și-o onorează față de cei 4.000 de locuitori din Greenfield. Așa realmente nu se mai poate!”. 

Ce face dezvoltatorul Impact

Dezvolatorul, care are din 2013 acţionariat nou, a venit cu trei soluţii pentru fluidizarea traficlui în zonă. Însă, oficialii companiei au declarat în repetate rânduri că au alocat fonduri pentru construcţia căilor de acces, care vor fi donate ulterior CNAIR, însă mai mult decât timpul de execuţie, durează obţinerea avizelor necesare obtinerii autorizaţiei de construcţie. Spre exemplu, obţinerea unui PUZ poate dura între şase şi 12 luni. 

Despre măsurile luate de CNAIR, Impact spune că „acestea fac parte din strategia acestei companii de stat. În continuare vom urma pașii necesari pentru obținerea PUZ”. 

Decizia de a redeschide Drumul Vadu Moldovei aparține în totalitate Primăriei București și Romsilva, Impact SA nu este în măsură să influențeze sau să participe la luarea acestezi decizii. Instrumentele de îmbunătățire a accesului în Greenfield aflate la îndemâna noastră sunt alocarea de teren și de fonduri pentru dezvoltarea acestor trei noi căi de acces, lucru care se întâmplă deja. De ce avem nevoie acum este să primim avizele necesare pentru a demara lucrările. Sperăm să primim aceste avize fără întârziere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Bartosz Puzdrowski, CEO Impact SA. 

Compania a cumpărat terenuri şi a alocat bani pentru construcţia de drumuri de acces. Iată care sunt cele trei soluţii prezentate de companie şi în ce stadiu se află cu autorizările:

  • Soluţia 1: Compania a cumpărat un teren de peste 4.200 de mp cu 700.000 de euro pentru construcţia unui drum de peste 200 de metri, care să lege Aleea Teişani de Centura Bucureştiului, „în zona vechii centuri, exact sub pasarelă, unde se poate face dreapta, stânga şi unde e flexibiltate perfectă”, spuneau reprezentanţii Impact în primăvara acestui an. STADIU: S-a obținut certificatul de urbanism iar în acesta se precizează necesitatea unui PUZ. În continuare, compania urmează pașii necesari pentru obținerea PUZ.
  • Soluţia 2: O altă soluţie se referă la lărgirea DN 1 cu încă o bandă pe sens la ieşirea dinspre DN1 spre Şoseaua de Centură. STADIU: Impact a aplicat pentru certificatul de urbanism, urmează să-l obțină în scurt timp.
  • Soluţia 3: Realizarea unui drum de acces direct din cartier către Şoseaua de Centură, un acces direct cu relaţie partea dreaptă. STADIU: Dezvoltatorul a aplicat pentru certificatul de urbanism și va avea un răspuns cel mai probabil săptămâna viitoare. 

„Tot ce facem noi acum pe centura existentă sunt măsuri de ameliorare a traficului, pentru că asta e configuraţia Bucureştiului. Nu ai cu ce soluţii miraculoase să vii, să fie ceva brusc şi să meargă totul perfect”, mai spune reprezentantul CNAIR. 

Rezolvarea problemelor de trafic va avea loc atunci când se va construi viitoarea centură, care va putea prelua traficul periurban, iar camioanele, care generează trafic greu, vor fi mutate pe noua arteră. „Orice soluţie care vine în sprijinul beneficiarilor, are deshiderea noastră”, completează Alin Şerbănescu. 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...