Deva Gold are acord de mediu pentru lucrări de amenajare în perimetrul proiectului de la Certej

Compania care trebuie să realizeze lucrările de amenajare aferente proiectului privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara, deţine acordul de mediu valabil pentru aceste operaţiuni, informează, joi, Garda Naţională Mediu /GNM/.
Economica.net - joi, 23 oct. 2014, 09:28
Deva Gold are acord de mediu pentru lucrări de amenajare în perimetrul proiectului de la Certej

‘În data de 21.10.2014, urmare a sesizărilor venite din partea societăţii civile referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara a efectuat o acţiune de control în zona perimetrului minier Certej, situat în localitatea Bocşa Mică, din comuna Certeju de Sus, judeţul Hunedoara. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că SC Deva Gold SA, titularul proiectului ‘Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara’, deţine Acordul de mediu nr. 8, revizuit la data de 28.11.2013, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, necesar în vederea derulării proiectului’, se menţionează într-un comunicat al GNM.

Potrivit sursei citate, în timpul inspecţiei pe teren, comisarii GNM – CJ Hunedoara au constatat că societatea în cauză a început execuţia unor lucrări în cadrul obiectivului ‘Organizare de şantier – iazuri de decantare steril de flotaţie şi iaz de decantare steril de cianuraţie’, respectiv: decaparea stratului vegetal (circa 16.000 metri cubi) pe o suprafaţă de opt hectare, depus în halda temporară de sol vegetal aliată în vecinătatea organizării de şantier, lucrări de terasamente (excavaţii şi umpluturi) prevăzute în documentaţiile tehnice, realizarea şanţurilor de scurgere a apelor pluviale pentru protecţia lucrărilor prevăzute în documentaţie, pe o lungime de circa 1.700 de metri, respectiv realizarea drumurilor industriale de acces în interiorul platformei (cota finală +515 m).

‘Situaţia din teren a arătat că, până la data controlului, SC Deva Gold a efectuat 6% din totalul lucrărilor prevăzute în Obiectivul ‘Organizare de şantier’ din cadrul proiectului derulat în zona perimetrului minier Certej. Urmare a controlului efectuat de GNM – CJ Hunedoara, nu au fost constatate neconformităţi faţă de prevederile Acordului de Mediu, emis conform legii. Precizăm că, la data controlului, societatea SC Deva Gold SA nu desfăşura lucrări de exploatare în perimetrul Certej şi nici în alt perimetru deţinut. Începerea activităţii de exploatare a minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej se va face numai după obţinerea Autorizaţiei Integrate de Mediu’, precizează GNM.

Săptămână trecută, reţeaua Mining Watch România reclama, într-un comunicat de presă, totala lipsă a funcţionalităţii autorităţilor de profil din judeţul Hunedoara, precum şi a Guvernului României, afirmând că proiectul minier de la Certej a început ilegal, fără autorizaţii.

‘Impertinenţa Deva Gold SA de a începe un proiect minier fără autorizaţiile de construire necesare este întrecută doar de lipsa vigilenţei instituţiilor responsabile cu sancţionarea acestor fapte ilegale. SC Deva Gold SA, companie deţinută de Eldorado Gold (80%) şi Minvest Deva (mai puţin de 20%), a început activităţile de construire şi amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreană. La momentul actual, numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda. Tot în această zonă a fost adus recent un concasor, utilaj specific operaţiunilor extractive ce permite sfărâmarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alături de alte utilaje, amenajează platforme ce vor avea diferite funcţiuni în cadrul proiectului minier. La intrarea în comună este deja construită o hală-depozit, iar o altă structură metalică este în curs de amplasare’, se arată în informarea Mining Watch România.

Conform sursei citate, ‘niciuna din aceste amenajări nu are autorizaţie de construire’, iar ‘obiectivele nu au afişate panouri informative privind tipul şi obiectul şantierului’.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...